Monday, May 14, 2012

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Γκρούεφσκι: Προωθήσαμε την ευρωατλαντική μας προοπτική ...

Η κυβέρνηση των Σκοπίων δραστηριοποιήθηκε ιδιαιτέρως για την προώθηση της ευρωτλαντικής προοπτικής της χώρας, ενόψει της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι.
«Η συνείδησή μας αναφορικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι καθαρή, καθώς κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν και εργαστήκαμε σκληρά γι' αυτό.
Η ηγεσία της χώρας- ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμύνης, άλλα μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές και όλοι οι άλλοι- στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των ικανοτήτων τους έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν και ακόμα περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε ο κ.Γκρούεφσκι.
Τόνισε, επίσης, ότι τους τελευταίους μήνες, οι κυβερνητικοί παράγοντες των Σκοπίων δραστηριοποιήθηκαν παντού για να παρουσιάσουν τα επιχειρήματα της χώρας αναφορικά με την προοπτική ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Συναντηθήκαμε με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, πολιτικούς, πρωθυπουργούς. προέδρους καθώς και με υπουργούς Εξωτερικών και Αμύνης. Ταξιδέψαμε πιθανότατα εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, προσπαθώντας να φτάσουμε οπουδήποτε μπορούμε»ανέφερε.


Ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι αυτό που παραμένει ξεκάθαρο είναι ότι το μοναδικό εμπόδιο στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ είναι η αντίθεση της Ελλάδας, καθώς ήδη από το 2008 η χώρα εκπλήρωσε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ένταξης.


«Αποκτήσαμε πολλούς υποστηρικτές και φίλους, οι οποίοι επιθυμούν να μας δουν σύντομα εντός του ΝΑΤΟ, αλλά συνεχίζουμε να έχουμε πρόβλημα με τη χώρα που παρεμποδίζει την ένταξή μας και που δεν εκφράζει καμιά πρόθεση να αλλάξει τη στάση της, δηλαδή να επιτρέψει να επιτευχθεί συναίνεση για την ένταξη μας στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι.
---------------
*2. ΠΓΔΜ: Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι η θέση της Συμμαχίας σχετικά με την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ παραμένει αμετάβλητη 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ 'Αντερς Φογκ Ράσμουσεν τόνισε ότι η θέση της Συμμαχίας όσον αφορά την ένταξη της ΠΓΔΜ και ενόψει της Συνόδου στο Σικάγο παραμένει αμετάβλητη.
  «Όσον αφορά στα Σκόπια, εμείς έχουμε ήδη αποφασίσει το 2008 ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις εφόσον (σ.σ. οι δύο πλευρές, Ελλάδα και ΠΓΔΜ ) καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση για το όνομα.
Δυστυχώς, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση.
Ωστόσο, η απόφαση που λάβαμε πριν από τέσσερα χρόνια συνεχίζει να ισχύει» τόνισε ο κ. Ράσμουσεν, σε δήλωσή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ευρώπη» (Radio Free Europe).
express gr

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin