Saturday, May 26, 2012

Η ΒΡ «τινάζει στον αέρα» τον αγωγό Ναμπούκο ...

Νέα δεδομένα στο ευρωασιατικό ενεργειακό τοπίο δημιουργεί η απόφαση της βρετανικής BP να αποσυρθεί από την κοινοπραξία για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Ναμπούκο. 

Η απόφαση των Βρετανών οφείλεται στην αδυναμία εξασφάλισης των απαραίτητων προμηθειών φυσικού αερίου, ώστε ο σχεδιαζόμενος αγωγός να μεταφέρει το σύνολο του όγκου για τον οποίο προγραμματίζεται. 

Μέχρι στιγμής εξασφαλίστηκαν 16 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε ετήσια βάση από την περιοχή Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν έναντι ικανότητας μεταφοράς του αγωγού 30 δισ. κυβικά μέτρα.
Οι πιέσεις της ΕΕ να στηριχτεί η κατασκευή του Ναμπούκο, κόστους 12 δισ. δολαρίων, δεν απέδωσαν και η ΒΡ θα στραφεί στην κατασκευή ενός άλλου αγωγού, που θα διέρχεται από τα σύνορα της Τουρκίας στην Ουγγαρία, για να μεταφέρει με τους συνεργάτες της Αζέρους και Νορβηγούς το φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Επίσης, θα στηρίξει τη μεταφορά προμηθειών στην αποκαλούμενη νότια δίοδο, από την Ελλάδα στην Αλβανία και την Ιταλία, η οποία υποστηρίζεται από τη γερμανική ΕΟΝ και την ελβετική EGL. 

Εκπρόσωπος της Κομισιόν έσπευσε να δηλώσει από τις Βρυξέλλες ότι το σχέδιο για τον αγωγό Ναμπούκο, ο οποίος αναγγέλθηκε στο παρελθόν με πανηγυρικές εκδηλώσεις (φωτογραφία), δεν εγκαταλείπεται και θα γίνει προσπάθεια για την εξεύρεση άλλων συνεργατών.
agelioforos gr
--------------

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin