Tuesday, May 29, 2012

ΥΠΑΜ: Καινοτομία για την Κύπρο τα Πράσινα Στρατόπεδα ...

 Τα πράσινα στρατόπεδα είναι μια καινοτομία για τα κυπριακά δεδομένα και όχι μόνο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας, Κώστας Ηλιάδης, σε εκδήλωση με θέμα «Ένοπλες Δυνάμεις και Περιβάλλον» με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.
Στην ομιλία του στο στρατόπεδο «Αν/τγος Στυλιανός Καλμπουρτζή» στο Δελίκηπο, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι η Κύπρος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι η πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που στρατόπεδο των ενόπλων δυνάμεων μια χώρας-μέλους της Ε.Ε. εφαρμόζει Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό ΕΜΑS (Environmental Management and Audit Scheme).
Τα στρατόπεδα αποτελούν οργανωμένους χώρους πειθαρχημένων κοινωνιών όπου η περιβαλλοντική προστασία και διαχείριση μπορεί να υλοποιηθεί με επιτυχία.
Σε μια οργανωμένη κοινωνία, που αποτελείται από νέους ανθρώπους, η εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης είναι ένας εφικτός στόχος με ουσιαστικά οφέλη για το περιβάλλον αλλά και με ιδιαίτερη σημασία για την οικολογική ευαισθητοποίηση των στρατευμένων παιδιών μας, των αυριανών πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ανέφερε ότι το Υπουργείο Άμυνας έχει Περιβαλλοντική Πολιτική και η σημερινή διοργάνωση αποτελεί έκφραση της περιβαλλοντικής μας αντίληψης. Τόσο η Εθνική Φρουρά όσο και το Υπουργείο ζουν τα κοινωνικά προβλήματα, αναπτύσσουν δραστηριότητες, μετασχηματίζονται και προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες ενός ραγδαία μεταβαλλόμενου κόσμου.
Παράλληλα ο κ. Ηλιάδης είπε ότι δεν αρκεί η συμμόρφωση με τους κανόνες της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αλλά απαιτείται αλλαγή στάσης και νοοτροπίας που να ενσωματώνει τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και να διαφοροποιεί ουσιαστικά τον τρόπο που οι ένοπλες δυνάμεις σκέφτονται, αποφασίζουν, λειτουργούν και συμπεριφέρονται.
Το στρατόπεδο Αντιστράτηγου Στυλιανού Καλπουρτζή στο Δελίκηπο αποτελεί το πρώτο πιστοποιημένο πράσινο στρατόπεδο σ’ ολόκληρο το χώρο της Ε.Ε και έχει τύχει επίσημης αναγνώρισης με τη σχετική πιστοποίηση.
Αυτό το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης παρουσιάστηκε και στην ολομέλεια του Defence Network όπου συμμετέχουν τα περιβαλλοντικά τμήματα των Υπουργείων Άμυνας των κρατών-μελών της Ε.Ε και όπου η Κύπρος απέσπασε επαίνους για την καινοτομία και αποτελεί παράδειγμα το οποίο οι εταίροι μας αποδέχονται και ακολουθούν, σημείωσε ο κ. Ηλιάδης.
Καταλήγοντας είπε ότι η Εθνική Φρουρά δεν είναι ένα κλειστό κύκλωμα, ένας απομονωμένος χώρος. ”Είναι ένα ζωντανό κομμάτι του λαού μας με κορυφαία αποστολή την άμυνα και την αποτροπή, αλλά και με ευαισθησίες, πρωτοβουλίες και δράσεις συμμετοχής στο κοινωνικό γίγνεσθαι”.

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin