Friday, May 11, 2012

Ημέρα αποκάλυψης για τα κοιτάσματα. Καταθέτουν τους φακέλους σήμερα οι «μνηστήρες» του φυσικού αερίου ...

 Λευκωσία: Γνωστοποιούνται σήμερα οι υποψήφιες εταιρείες που συμμετείχαν στον β’ γύρο αδειοδότησης των 12 «οικοπέδων» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Εκπρόσωποι εταιρειών και κοινοπραξιών, που θα κυμανθούν γύρω στις 12 σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», αναμένεται να προσέλθουν σήμερα από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 2 το μεσημέρι στο γραφείο του υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλή Συλικιώτη, για να καταθέσουν τους φακέλους τους με τις προτάσεις και αιτήσεις για διεκδίκηση δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης στα 12 «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ.

Στις 14:30 ο Νεοκλής Συλικιώτης θα ανακοινώσει σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Υπουργείο Εμπορίου, το αποτέλεσμα του ενδιαφέροντος και τα ονόματα των εταιρειών που διεκδικούν δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης στα κυπριακά «οικόπεδα».

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος δημοσιοποιήθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 11 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερες από 70 εταιρείες αγόρασνα τα δεδομένα από τις γεωφυσικές έρευνες, οι οποίες αποτυπώνουν σε δισδιάστατες και τρισδιάστατες παραστάσεις, στις οποίες έχει χαρτογραφηθεί ο βυθός των κυπριακών θαλασσών.


Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο υπουργός Εμπορίου επανέλαβε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για μεγάλο ενδιαφέρον. Ανέφερε ότι δεκάδες εταιρείες έχουν αγοράσει τα σεισμογραφικά δεδομένα. Διευκρίνισε, ωστόσο ότι είναι δυνατόν να υποβληθούν λιγότερες αιτήσεις απο τον αριθμό των ενδιαφερομένων εταιρειών, καθώς δημιουργούνται κοινοπραξίες εταιρειών που έχουν αγοράσει τα δεδομένα. 


Να σημειωθεί ότι στις πλείστες περιπτώσεις οι προτάσεις αναμένεται να προέλθουν από κοινοπραξίες, μερικές από τις οποίες είναι και μεταξύ κολοσσών του τομέα, μαζί με ντόπιες ή ισραηλινές εταιρείες του κλάδου.


Μάλιστα, σε ελάχιστες περιπτώσεις μια κοινοπραξία θα διεκδικήσει ένα μόνο «οικόπεδο». Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι από συγκεκριμένες κοινοπραξίες θα διεκδικηθούν δύο, τρία ή ακόμα και σε μια τουλάχιστον περίπτωση μέχρι και έξι «οικόπεδα».


Μεταξύ άλλων, αναμένεται να καταθέσουν προσφορές είτε μόνοι τους είτε μέσω κοινοπραξιών, πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως ο πολυεθνικός μαλαισιανός όμιλος –ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο στον τομέα- Petronas, η κορεατική εταιρεία Kogas, η αμερικανική Sigma, η καναδική Triple Five σε κοινοπραξία με άλλους διεθνείς κολοσσούς, η γνωστή μας Nobel Energy καθώς και εταιρείες από την Κίνα.


No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin