Thursday, May 3, 2012

1. Σαμαράς: «Δεν θα αποδεχθούμε την παραποίηση της ιστορίας της Μακεδονίας» & 2. «Ενοχλημένοι» στα Σκόπια από τις δηλώσεις Σαμαρά ...

1. Σαμαράς: «Δεν θα αποδεχθούμε την παραποίηση της ιστορίας της Μακεδονίας»

Μάιος 3, 2012. (Βαλκανικό Περισκόπιο)
Γράφει η Μιρκίτσα Πόποβιτς (Утрински весник) ***
 
Θεσσαλονίκη.

Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, δεν δίστασε να προβεί με έμμεση αναφορά στην προεκλογική ομιλία του στη Θεσσαλονίκη για το εθνικό ζήτημα της Μακεδονίας. Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα είναι συνήθως η περιοχή στην οποία οι Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να ενσωματώσουν στην εξωτερική πολιτική, τη διαμάχη μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων.

«Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε το κόμμα που είπε «Όχι» και δεν αποδέχθηκε την πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας μας, είμαστε το κόμμα που στην πρώτη θέση έβαλε την πατρίδα και δεν διαπραγματεύονταν τα εθνικά συμφέροντά της», δήλωσε ο Σαμαράς στη διάρκεια της προεκλογικής ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη.
Μπροστά σε ένα τεράστιο πλήθος ο Σαμαράς υπενθύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που με επικεφαλής τον Κώστα Καραμανλή, απέρριψε το σχέδιο του Κόφι Ανάν για την Κύπρο.

Το ίδιο και στη Μακεδονία, την ελληνική Μακεδονία, η οποία έχει τόση μεγάλη αξία στη συνείδηση όλων των Ελλήνων, όπως είναι ριζωμένη βαθιά μέσα μου από την Μακεδόνισσα μητέρα μου και δεν θα αλλάξει αυτό, ποτέ. Εμείς θα αποδείξουμε ότι η Ελλάδα θα πετύχει. Δώστε μας τη δύναμη να αλλάξουμε την τύχη της πατρίδας μας», δήλωσε ο ηγέτης της δεξιάς παράταξης, εν μέσω χειροκροτημάτων από το πλήθος, και από τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή που ήταν παρών στην ομιλία.


Ο Σαμαράς μίλησε σε Μακεδόνες οπαδούς του στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι, ίσως, δεν έχει το μαγικό ραβδί, αλλά έχει ένα σχέδιο και όραμα για πως θα βελτιωθούν τα πράγματα. Το σχέδιό του για τη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει τη βελτίωση της εργασίας με την προοπτική ο Λιμένας Θεσσαλονίκης να συνδεθεί με όλες τις βαλκανικές χώρες και της Βόρειας Ευρώπης και ότι η Θεσσαλονίκη έχει τη δυνατότητα να γίνει η πύλη της Ευρώπης προς την Ανατολή και να βελτιωθεί ο γεωπολιτικός ρόλος της Βόρειας Ελλάδας.

-
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος
---------------------

2. «Ενοχλημένοι» στα Σκόπια από τις δηλώσεις Σαμαρά

Παναγιώτης Σαββίδης (protothema gr)
-
Οι αναφορές του Αντώνη Σαμαρά στην ελληνικότητα της Μακεδονίας και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί την παραχάραξη της ιστορίας που επιχειρούν τα Σκόπια, την Τετάρτη από την Θεσσαλονίκη, ενόχλησαν τους γείτονες.
Συγκεκριμένα, και κλείνοντας την προεκλογική ομιλία, ο πρόεδρος της Ν.Δ, δήλωσε μεταξύ άλλων : «Εδώ από τη γη της Μακεδονίας, της Ελληνικής Μακεδονίας, που τόσο μεγάλη αξία έχει για ολόκληρο τον Ελληνισμό, και τόσο βαθιά την έχω ριζωμένη μέσα μου, από τη μάνα μου τη Μακεδόνισσα».
Πρωτοσέλιδα εφημερίδων στα Σκόπια, αναφέρονται διεξοδικά στην ομιλία Σαμαρά, επισημαίνοντας με νόημα πως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες θα «επιδεινωθούν» εάν αναλάβει επόμενος πρωθυπουργός στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. λόγω της στάσης του στο θέμα της ονομασίας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έως σήμερα, αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους Σκοπιανούς, που διερωτώνται εάν ο πιθανός αυριανός πρωθυπουργός της Ελλάδας, μείνει πιστός στην πάγια «σκληρή» γραμμή του, να μην περιέχεται ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία, ή εάν θα ακολουθήσει τη γραμμή που διαμορφώθηκε από τις κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπανδρέου, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes) που σήμερα αποτελεί επίσημα τις «κόκκινες γραμμές» της χώρας μας

-------------
ΣΧΕΤΙΚΑ (ПЈРМ/PJRM/FYROM/БЮРМ/ARYM/ БЈР М SITES):

-----

***Μιρκίτσα Πόποβιτς ( Миркица Поповиќ )

Миркица Поповиќ


 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin