Tuesday, April 24, 2012

Συνεχίζει το Πρόγραμμα Ελληνικών του Monash ...

Ελπιδοφόρο διαγράφεται το μέλλον του Προγράμματος Ελληνικών του Πανεπιστημίου Monash, μετά τη συνάντηση, την παρελθούσα Τρίτη, εκπροσώπων του πανεπιστημίου με το Συντονιστή Εκπαίδευσης, κ. Βασίλη Γκόκα.
Βασικό επίτευγμα της συνάντησης ήταν η άρση των παρανοήσεων μεταξύ του πανεπιστημίου και του Γραφείου Συντονιστή Εκπαίδευσης, που είχε προκαλέσει η παρεμβολή τρίτων στην επικοινωνία του Γραφείου με το πανεπιστήμιο.
Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης δήλωσε στο «Νέο Κόσμο» ότι «η συνάντηση ήταν καταλυτικής σημασίας για το μέλλον του Προγράμματος Ελληνικών» και δήλωσε αισιόδοξος για τη μελλοντική πορεία του Προγράμματος, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει ενδιαφέρον για τη σπουδή της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού.
«Στη συνάντηση, στην οποία παρέστησαν εκ μέρους του πανεπιστημίου η υπεύθυνη του Τμήματος Γλωσσών, κ. Rita Wilson, διοικητικά στελέχη του Monash και η κ. Μαρία Κιντίδη, από το Παιδαγωγικό Τμήμα,   ανακεφαλαιώσαμε όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και συζητήσαμε τρόπους διασφάλισης του μέλλοντος του Προγράμματος» λέει ο κ. Γκόκας.
«Εκ καθήκοντος πληροφόρησα τους εκπροσώπους του πανεπιστημίου, ότι ο καθηγητής, κ. Αλέξανδρος Γιανναδάκης, δεν ανήκει στη δύναμη του Γραφείου Συντονιστή Εκπαίδευσης, μετά την απόρριψη αίτησής του από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για περαιτέρω παράταση της παραμονής του στην Αυστραλία.
Με κατέπληξε το γεγονός, ότι το πανεπιστήμιο δεν γνώριζε για τη διακοπή της συνεργασίας του κ. Γιανναδάκη με το Γραφείο μας, μήτε για το γεγονός πως το Γραφείο μας μπορούσε να διαθέσει άλλον εκπαιδευτικό  στη θέση αυτή, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια για τις ανάγκες του Προγράμματος. Οι εκπρόσωποι του πανεπιστημίου επανέλαβαν, ότι ουδέποτε ζήτησαν χρήματα για τη συνέχιση του Προγράμματος. 
Πληροφόρησα τους συνομιλητές μου, ότι το Γραφείο μας θα διαθέσει φιλόλογο καθηγήτρια το δεύτερο εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους, ενώ εξήγησα το ενδεχόμενο τοποθέτησης εκπαιδευτικού με αυξημένα προσόντα, αν υλοποιηθούν οι εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας για στελέχωση Τμημάτων και Προγραμμάτων Ελληνικών Σπουδών με τέτοιους δασκάλους.
Ακόμη, ενημέρωσα τους συνομιλητές μου για τα προγράμματα ελληνομάθειας που προσφέρονται δωρεάν στην ψηφιακή πλατφόρμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, Flinders University και άλλων  πανεπιστημίων  και που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βοηθήματα.
Συμφωνήσαμε, τέλος, να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα προσωπικής και διαδικτυακής διδασκαλίας προσαρμοσμένο στις ανάγκες του Προγράμματος του πανεπιστημίου.
Γενικά, έγινε μία πολύ γόνιμη συζήτηση, η οποία ήρε όλες τις παρανοήσεις και παρεξηγήσεις και έθεσε τις βάσεις για μελλοντική εποικοδομητική συνεργασία, που διασφαλίζει τη συνέχιση και τη μακροζωία του Προγράμματος Ελληνικών του Monash» προσθέτει.
Ρωτάμε τον κ. Γκόκα, αν συζητήθηκε η αναβάθμιση του Προγράμματος Ελληνικών σε επίπεδο “Major”, βασική προϋπόθεση για τη μακρόχρονη επιβίωση του Προγράμματος.
 «Βεβαίως συζητήθηκε» απαντά. «Το Monash ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση του Προγράμματος και θα την κάνει, μόλις πληρωθούν οι προβλεπόμενες ανάγκες του. Αλλά, αφού μιλάτε για διασφάλιση της μακροβιότητας του Προγράμματος, επιτρέψτε μου να σχολιάσω, ότι παράλληλα με την Ελλάδα και το πανεπιστήμιο θα πρέπει να παίξει ενεργό ρόλο και η ομογένεια. Αν υπάρχει ενδιαφέρον από τους φοιτητές και το Πρόγραμμα στηρίζεται έμπρακτα από την Ελλάδα και την ομογένεια, θα έχει λαμπρό μέλλον» .
Ο κ. Γκόκας ζήτησε και θα έχει σύντομα συνάντηση και με τους Έλληνες φοιτητές του Monash, που έχουν δραστηριοποιηθεί μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο για την εδραίωση και την αναβάθμιση του Προγράμματος Ελληνικών.
Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας ανέλαβε πρόσφατα ερανική δραστηριότητα για την οικονομική στήριξη του Προγράμματος Ελληνικών του Monash. Η ανταπόκριση στο πρώτο προσκλητήριο για βοήθεια ήταν απογοητευτική. Όμως, ο φορέας επιμένει και αισιοδοξεί.
Η ανάγκη στήριξης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης  από την ομογένεια επιτείνεται και από την απροθυμία Ελλήνων εκπαιδευτικών να υπηρετήσουν στην Αυστραλία, μετά τη μείωση των μισθών τους σε βαθμό, που να δυσκολεύει την επιβίωσή τους στην αλλοδαπή. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν σημαντική μείωση του αριθμού των αποσπασμένων εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα κέντρα της διασποράς, συμπεριλαμβανομένης και της Αυστραλίας.
Η Αθήνα διακηρύττει ότι, η εκπαίδευση αποτελεί βασική, εθνική προτεραιότητα. Αν δεν αμείβει ικανοποιητικά τους εκπαιδευτικούς αναπόφευκτα θα αρνούνται να υπηρετούν στο εξωτερικό. Άρα, ο Ελληνισμός της διασποράς θα υποχρεωθεί να καλύπτει εξ ιδίων τα κενά σε διδακτικό προσωπικό για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού σε όλες τι βαθμίδες της εκπαίδευσης στην Αυστραλία και αλλαχού.

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin