Friday, April 20, 2012

Macedonia News el: ΙΣΤΟΡΙΑ: Απολεσθέντα έργα αρχαίων συγγραφέων για την Μακεδονία Μέρος 1ο ...


Macedonia News el
-
(News from real/true Macedonia, Greece [1] , [2])

Γράφει από την Αθήνα, ο συνεργάτης του xronos.gr, συγγραφέας κ. Γιώργος Λεκάκης, (www.lekakis.com)
-
Οι αρχαίοι μας συγγραφείς έχουν γράψει πολλά για την Μακεδονία, αλλά ατυχώς και δυστυχώς δεν διεσώθησαν πολλά απ’ αυτά. Άλλωστε απ’ όσα έγραψαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι για να μας παραδώσουν την γνώση τους – την μεγαλύτερη κληρονομιά που είχε ποτέ λαός σ’ αυτόν τον πλανήτη! – μόνον ένα 3% διεσώθη, από μανίες και λόγους που δεν είναι της παρούσης.


Από αυτά τα «απολεσθέντα» έργα, υπάρχουν και κάποια ειδικώς γραμμένα για την Μακεδονία και τα οποία γνωρίζουμε μόνον από τους τίτλους τους!

 

Αυτά (αλφαβητικώς κατά συγγραφέα) είναι:

Ο Αναξιμένης
από την Λάμψακο ήταν μαθητής του Διογένους (του Σινωπέως) και του Ζωίλου (του Αμφιπολίτου). Άκμασε κατά τους χρόνους του Μεγ. Αλεξάνδρου, τον οποίο ακολούθησε στις εκστρατείες του και ιστόρησε τις πράξεις του. Έγραψε «Ιστορία ελληνική» (ή «Ιστορία των Ελλήνων και των βαρβάρων»), η οποία χρονικά εκτεινόταν έως την Μάχη της Μαντινείας. Επίσης, έγραψε ένα πολύτομο έργο με τίτλο «Φιλιππικά» (από τον ζ΄ και τον η΄ τόμο του έργου κάμει μνείες ο Αρποκρατίων), έγραψε έργο με τίτλο «Ιστορία του Αλεξάνδρου» και «Βασιλείων μεταλλαγές». (Σουδ.).
Ο Αντίγονος
έγραψε «Μακεδονική περιήγηση» (Στέφ. Βυζ.). Απολεσθείσα.
Ο Αντίπατρος
ο Ιολάου. Αυτός ήταν μαθητής του Αριστοτέλους και στρατηγός και του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, επίτροπος της Μακεδονίας. Έγραψε σε δυο τόμους τις επιστολές του, καθώς και «Ιστορία μακεδονική», στην οποία πραγματεύεται τις πολεμικές περιπέτειες του Περδίκκα στην Ιλλυρία. (Σούδ.).
Ο Αρητάδης
ο Κνίδιος έγραψε ένα έργο με τίτλο «Μακεδονικά» το οποίο μνγμονεύει ο Πλούταρχος, ο οποίος είχε βαθειά πρόσβαση στην γνώση της εποχής του.
Ο Βάλαγρος
(ή Βάλακρος) ο Μακεδόνας, έγραψε έργο υπό τον τίτλο «Μακεδονικά». Απ’ αυτόν δανείσθηκε γνώση ο Στέφ, Βυζάντιος (βλ. σχ. Muller, Fragm. Hist. t.4,p.334). Ίσως ο συγγραφεύς να είναι ο γνωστός Βάλακρος, στρατηγός του Μ. Αλεξάνδρου, οπότε το «απολεσθέν» έργο του αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία…
Ο Διόδωρος
ο Σικελιώτης ήταν ένας περιώνυμος Έλληνας ιστορικός. Η καταγωγή του ήταν εκ του Αγυρίου της Σικελίας, τότε νήσου της Μεγ. Ελλάδος. Έζησε επί Καίσαρος και επί Αυγούστου (τέλος 1ου π.Χ. αι.). Έγραψε «Βιβλιοθήκη ιστορική» ένα πολύτιμο και πολύτομο ιστορικό έργο. Σε απολεσθέν βιβλίο του δε, με τίτλο «Περί μακεδονικής ιστορίας», ως φαίνεται από περισωθέντα αποσπάσματα, μιλά για την ιστορία των τελευταίων βασιλέων της Μακεδονίας, με λεπτομέρειες που δεν παραδίδονται από άλλους…
Ο Δούρις ο Σάμιος
, συγγραφέας επί Πτολεμαίου του Φιλαδέλφου, έγραψε 23 βιβλία, από τα οποία πολλά μεταχειρίσθηκε ο Αθήναιος. Το έργο του «Ελληνικές Ιστορίες» θεωρείται συνέχεια των «Μακεδονικών» και χαρακτηρίσθηκε όλως ιδιαίτερο σύγγραμμα του Δούριδος.
Ο Ζωίλος
από την Αμφίπολι – τον οποίο απεκλήθη και Ομηρομάστιξ – έγραψε ιστορία από την… θεογονία έως τον θάνατο του Φιλίππου, αλλά και την ιστορία της Αμφιπόλεως σε 3 βιβλία (Σούδ.). Ο σπουδαίος αυτός ρήτωρ καί γραμματικός (των χρόνων του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου), απέθανε λιθοβοληθείς ως πατροκτόνος στην Χίο…
Ο Ηγήσιππος ο Μηκυβερναίος
– τον οποίο ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς θεωρεί εκ των σπουδαιοτέρων συγγραφέων! - έγραψε ένα έργο με τίτλο «Παλληνιακά», δηλ. έργο αναφερόμενο στην ιστορία της χερσονήσου Παλλήνης. Άλλωστε η Μηκύβερνα ήταν πόλις της Χαλκιδικής, επίνειον της Ολύνθου. [Η Παλλήνη λεγόταν και Φλέγρα. Εκεί εμυθολογείτο ότι έγινε η Γιγαντομαχία. Χερσόνησος που επήρε το όνομά της από την ομώνυμη μακεδονική πόλη που ήταν κτισμένη επ’ αυτής – σήμερα αυτή λέγεται χερσόνησος της Κασσάνδρας ή λαϊκότερα «πρώτο Πόδι»].
Ο Ηράκλειτος από την Λέσβο
. Αυτός έγραψε ένα έργο επιγραφόμενο «Μακεδονική ιστορία» (Διογ. Λαέρτιος), το οποίο αγνοούμε.

Γώνος:

4 Γυμνάσια έκλεισαν το 2008 στην Ήπειρο… Τα Γυμνάσια Μηλιωτάδων και Τύριας του νομού Ιωαννίνων, Αγνάντων του νομού Άρτης και Παναγιάς του νομού Πρεβέζης… Έκλεισαν ελλείψει μαθητών… Τα δυο τελευταία είχαν πάρει παράταση ενός έτους… Ιδού το μέγα πρόβλημα της Ελλάδος…

------------------------------------------
Άρπυς:
Α΄ Φεστιβάλ Λημνιακών Γεύσεων

Ένα… γαστριμαργικό Σαββατοκύριακο διοργανώθηκε προσφάτως στο λιμάνι της Μύρινας Λήμνου… Ο Δήμος διοργάνωσε το Α΄ Φεστιβάλ Λημνιακών Γεύσεων, ίνα παρουσιασθούν τα γευστικά ελέη αυτής της γόνιμης γαίας. Επιδίωξη ήταν η παρουσίαση, όσο το δυνατόν, περισσότερων τοπικών, μοναδικών προϊόντων, που συνδέονται :
• αφ’ ενός με την ανάπτυξη του αγροτουρισμού σε κάθε περιοχή και
• αφ’ ετέρου με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα, την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά σε όλους τους τομείς.
Οκτώ γυναίκες του νησιού (δύο από κάθε δήμο) διαγωνίσθηκαν για την καλύτερη παρασκευή αγριοκούνελου στιφάδο. Και προσφέρθηκε φυσικά δωρεάν λημνιό κρασί!
Η Λήμνος των σαργών, του τυριού «καλαθάκι», ιδιαίτερων πιάτων, όπως το αρνάκι γάστρας με ρύζι και τυρί, τα αρνίσια παϊδάκια γάστρας με τομάτα και φέτα, το αρνάκι φρικασέ, το κοτόπουλο γάστρας με πορτοκάλι, τον πετεινό με φλωμάρια (είναι οι τοπικές χυλοπίττες), το κουνέλι μαρινάτο στην γάστρα, την χοιρινή στην γάστρα με κονιάκ ή πρασοσέλινο, τα φλαχτούδια (τυροπιττάκια με δυόσμο), τις μελιτζάνες-μποχτσαδέλια (τυλιγμένες ρολό δηλ. σε κιμά), την τυλιχτή σπανακόπιττα, τις στριφτές πίττες, τους ντολμάδες με αμπελόφυλλα γιαλαντζί (γιαπράκια), τους λαχανοντολμάδες (που στην γέμιση έχουν μυρώνια, καυκαλήθρες, σέσκουλα, κ.ά. μυρωδικά), τους μαρουλοντολμάδες με γέμιση κατσικίσιου κιμά, κλπ. εδεσμάτων, βρήκε τον τρόπο να δηλώσει την ύπαρξή της και μετά το πέρας της λεγόμενης «κύριας τουριστικής περιόδου». Ας τον βρουν και άλλα νησιά…
lekakis.com
 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin