Thursday, April 19, 2012

Mε πρωτοβουλία Αβραμόπουλου η Ολυμπιακή φλόγα στο Καστελόριζο ...


Με προσωπική παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στο γραφείο του πρωθυπουργού επετεύχθη να συμπεριληφθεί το  Καστελόριζο στην διαδρομή της ολυμπιακής φλόγας προς το Λονδίνο όπου θα πραγματοποιηθούν οι καλοκαιρινοί Ολυμπιακοί αγώνες.  

Το ελληνικό νησί είχε αποκλειστεί για άγνωστους λόγους  από τον αρχικό σχεδιασμό της διαδρομής της ιερής φλόγας προς την βρετανική              πρωτεύουσα προκαλώντας την αγανάκτηση αλλά και τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων του Καστελόριζου.
Για την επιτυχία αυτή ο Δήμαρχος και οι κάτοικοι του νησιού εξέφρασαν την ικανοποίηση τους και τις ευχαριστίες τους.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 
----

*Ο Κούβελος «ξέχασε» το Καστελόριζο 

 Ένα απίστευτο παιχνίδι παρασκηνίου εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες και ώρες γύρω από το ακριτικό, αλλά εξαιρετικά σημαντικό για τις εξελίξεις στην περιοχή, Καστελόριζο και την Ολυμπιακή Φλόγα, που ανάβει στις 10 Μαΐου στην Ολυμπία για χάρη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου τον Αύγουστο.

Όσο και να φαίνεται παράξενο, η Ολυμπιακή Φλόγα δεν θα πάει στο Καστελόριζο, παρά τον ισχυρό συμβολισμό για τη χώρα μετά την αντίδραση του Ι. Κούβελου στην ολομέλεια της Ολυμπιακής Επιτροπής, στην επίμαχη συνεδρίαση της οποίας έγινε ψηφοφορία. Επισημαίνεται πώς το 2004 η Ολυμπιακή Φλόγα είχε μεταφερθεί στο νησί με ελικόπτερο τύπου ΣΙΝΟΥΚ.


Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Φλόγας Σπύρος Ζανιάς (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τένις), που έχει και την ευθύνη για τη διαδρομή και την ομαλή πορεία της είχε εισηγηθεί χωρίς περιστροφές να περιληφθεί και το Καστελόριζο, αλλά και η Ρόδος, η σχετική ψηφοφορία απέκλεισε το ακριτικό νησί. Σημειώνεται ότι συνήθως η πρόταση που καταθέτει στην ολομέλεια ο πρόεδρος μαζί με την απαιτούμενη τεχνο-οικονομική ανάλυση γίνεται αποδεκτή από τα μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας μας. Σε κάθε περίπτωση εάν ασκηθούν κάποιες πιέσεις, αυτές αφορούν στο να συμπεριληφθεί στη διαδρομή της φλόγας και κάποιος άλλος προορισμός. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει αντίδραση για ένα συγκεκριμένο προορισμό και μάλιστα με εθνικό και οικονομικό συμβολισμό.

Δεν έχει ζητηθεί δηλαδή να εξαιρεθεί μια περιοχή, αφού η βασική αντίληψη θέλει όσο περισσότερες πόλεις υποδεχθούν τη φλόγα τόσο καλύτερα για τον Ολυμπιακό θεσμό και το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων.


Το κόστος της κίνησης της Ολυμπιακής Φλόγας καλύπτεται εξ ολοκλήρου από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και συνεπώς δεν τίθεται θέμα δαπανών για την εξαίρεση κάποιου προορισμού, ενώ και οι χορηγοί που συμμετέχουν στη διαδικασία, έχουν κάθε λόγο να υποστηρίζουν την επέκταση της διαδρομής όσο το δυνατόν περισσότερο και πάντα στα πλαίσια της λογικής.


Ακόμη όμως και εάν υπήρχε θέμα κόστους, οι επιχειρηματίες της Ρόδου είχαν προσφερθεί να καλύψουν τη διαφορά των εξόδων, προκειμένου τα Δωδεκάνησα να μην εξαιρεθούν από τη διαδρομή. Ούτε αυτή η προσφορά όμως ελήφθη υπόψη.

Στο παιχνίδι εισήλθε και ο υφυπουργός Τουρισμού Γ. Νικητιάδης, που κατάγεται και εκλέγεται στα Δωδεκάνησα, τασσόμενος ουσιαστικά υπέρ του να συμπεριληφθεί το Καστελόριζο και η Ρόδος στο πρόγραμμα. Ακόμη και η δική του παρέμβαση όμως δεν είχε αποτέλεσμα.


Τι ήταν όμως τόσο ισχυρό το όποιο επιχείρημα ώστε να πείσει τα μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής να επιμείνουν τόσο πολύ στην εξαίρεση του συγκεκριμένου νησιού;


Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συσχετίζουν την αρνητική θέση του κ. Κούβελου για το Καστελόριζο στη συνεδρίαση της Επιτροπής (με βάση τα πρακτικά) με τη Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος.


Το θέμα πάντως αποκτά αναμφίβολα πολιτική διάσταση λόγω και της προεκλογικής περιόδου, καθώς μια σειρά από κόμματα και πολιτικοί παράγοντες το αναδεικνύουν υπερασπιζόμενοι τη θέση των κατοίκων του Καστελόριζου και της Ρόδου.


Η Ολυμπιακή Επιτροπή έχει περιέλθει με τη σειρά της σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς το τελευταίο που θα επιθυμούσε είναι να εμπλακεί η Ολυμπιακή Φλόγα στον προεκλογικό αγώνα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες λοιπόν ο κ. Σπ. Καπράλος (ο οποίος επίσης είχε ψηφίσει υπέρ της αποστολής της φλόγας στο ακριτικό νησί) προτίθεται τις επόμενες ημέρες να συγκαλέσει εκτάκτως νέα συνεδρίαση, προκειμένου να αποφασιστεί η φλόγα να φθάσει στο Καστελόριζο με ένα ναυλωμένο αεροπλάνο ή ελικόπτερο από την Κρήτη και από εκεί να «πετάξει» για Αθήνα προκειμένου να συνεχίσει το ταξίδι της.

Η « zougla.gr» απευθύνθηκε στον υφυπουργό κ. Νικητιάδη ο οποίος επιβεβαίωσε την αρνητική απόφαση της Ολυμπιακής Επιτροπής να συμπεριληφθεί και το Καστελόριζο στη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας......ZOUGLA GR


 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin