Thursday, April 5, 2012

Κορδελιό-Εύοσμος: Αναβίωση του εθίμου της Λαζαρίνας ....

Το έθιμο της Λαζαρίνας αναβιώνει την Παρασκευή 6 Απριλίου στις 18:30 στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, παραμονή της εορτής του Λαζάρου.
Συγκεκριμένα, τα τμήματα παραδοσιακών χορών της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερίου Κορδελιού με τη συνοδεία μουσικών οργάνων, θα περιηγηθούν στους κεντρικούς δρόμους του Ευόσμου με κατεύθυνση το δημαρχείο, στην πλατεία, όπου θα ψάλλουν τα κάλαντα του Λαζάρου, ενώ κρατώντας φαναράκια και καλάθια θα μοιράσουν Βάγια και Λαζαροκούλουρα στον κόσμο.
Στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού, όπου υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής θα ψάλλουν τα κάλαντα του Λαζάρου και θα μοιράσουν Βάγια και Λαζαροκούλουρα, διασχίζοντας τους κεντρικούς δρόμους του Ελευθερίου Κορδελιού, για να καταλήξουν στο αμφιθέατρο της πλατείας Εθνικής Αντίστασης.

Το έθιμο της Λαζαρίνας-Βαϊστρας
Το έθιμο ξεκίνησε πριν από περίπου 50 χρόνια σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Παραμονή του Λαζάρου έβγαιναν τα παιδιά στους δρόμους και τραγουδούσαν τα κάλαντα του Λαζάρου, τα οποία διέφεραν από περιοχή σε περιοχή.
Με την πάροδο των χρόνων έψαλλαν κάλαντα και την επόμενη μέρα, δηλαδή των Βαΐων, γι’ αυτό και οι Λαζαρίνες σε πολλά μέρη της Ελλάδας λέγονται και Βαϊστρες.

Το έθιμο σώζεται και αναβιώνει ως παραδοσιακό δρώμενο.
Τις εκδηλώσεις για το έθιμο της Λαζαρίνας διοργανώνει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Κορδελιού-Ευόσμου.
------------

Εθνολογία, Λαογραφία και Πολιτισμός (28)

1 comment :

  1. Παιδιά έψαλαν τα Λαζαρούδια!....

    Ένα από τα έθιμα που κοντεύουν να σβήσουν στο πέρασμα του χρόνου αναβίωσε το Σάββατο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λούτσας στα Γιάννινα. Τα παιδιά του Συλλόγου έψαλαν τα κάλαντα του Λαζάρου, τα γνωστά «Λαζαρούδια», στη συνοικία της Λούτσας. Μακάρι να πληθύνουν οι φορείς που θα αναβιώνουν κάθε χρόνο αυτό το έθιμο!

    http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/18288
    29/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin