Friday, April 27, 2012

Δήλωση της επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Μ. Κοππά σε απάντηση δημοσιευμάτων ελληνικών μέσων όπου αναπαράγονται αναφορές του τύπου της ΠΓΔΜ ...

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , 26/4/2012
-
Σε απάντηση σε δημοσιεύματα ελληνικών μέσων, όπου αναπαράγονται αναφορές του τύπου της ΠΓΔΜ, η επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Μαριλένα Κοππά δήλωσε:

"Με έκπληξη διάβασα την αναπαραγωγή, σε ελληνικά μέσα, δημοσιευμάτων της γειτονικής χώρας όπου γίνεται αναφορά σε σχέδιο έκθεσης μου για τη στρατηγική διεύρυνσης της ΕΕ, και όπου δήθεν τονίζω ´ότι η διμερής διαφορά με τα Σκόπια δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στην έναρξη διαπραγματεύσεων.'

Αυτή η αναφορά, όπως προβάλλεται, παραποιεί το κείμενο μου με αυθαίρετο και ιδιοτελή τρόπο.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας σημειώνω:


1. Η έκθεση αφορά τις προοπτικές της πολιτικής διεύρυνσης χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένες χώρες.

2. Αναφέρεται η πάγια θέση της ΕΕ ότι τα διμερή ζητήματα δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο στην ένταξη και για αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να επιλύονται το ταχύτερο δυνατό, πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τις αρχές της ΕΕ.

3. Σε καμιά περίπτωση δεν γίνεται αναφορά στη γειτονική χώρα.

4. Παρότι ρωτήθηκα από σκοπιανούς δημοσιογράφους και κατέστησα πλήρως σαφή τη θέση μου, τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας προέβαλαν , εκ του πονηρού, το πρώτο μέρος της πρότασης, ότι δηλαδή τα διμερή ζητήματα δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο στην ένταξη, παραλείποντας το δεύτερο μέρος, ότι γι αυτό το λόγο πρέπει να επιλύονται πριν την έναρξη διαπραγματεύσεων.

5. Η θέση μου, όπως και η θέση του κόμματος που εκπροσωπώ είναι σαφής: η επίλυση της διαφοράς για το όνομα είναι η απόλυτη προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, αλλά και για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

6. Σε κάθε περίπτωση η διαφορά για το όνομα δεν είναι ένα διμερές ζήτημα, όπως θέλει να το παρουσιάζει ο κύριος Γκρόυεφσκι, αλλά διεθνές - γι'αυτό εξάλλου διαμεσολαβούν για την επίλυση του τα Ηνωμένα Έθνη.

7. Η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας είναι βασική προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Δυστυχώς, η γειτονική χώρα, μετά από τα απολύτως αρνητικά μηνύματα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, επιχειρεί με αθέμιτο τρόπο να καλλιεργήσει εντυπώσεις."

pasok.gr/ 

---------------------------
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin