Monday, April 30, 2012

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: «Μακεδονομάχος» ο παππούς της Γκίλαρντ...

Τhe War Illustrated*
Ως μέλος του Βρετανικού Ιππικού Σώματος, το 1916 και μόλις είχε κλείσει τα 15 του χρόνια στάλθηκε να πολεμήσει στην Ελλάδα στο πλευρό των στρατιωτικών δυνάμεών της Αντάντ  (neoskosmos com)
Ποιος να το φανταστεί! Ο παππούς της πρωθυπουργού μας, Τζούλια Γκίλαρντ, στην τρυφερή ηλικία των 15 ετών έγινε «Μακεδονομάχος».
«Κανένας από τους προγόνους μου δεν πολέμησε στην εκστρατεία της Καλλίπολης. Οι γονείς μου μετανάστευσαν στην Αυστραλία χρόνια αργότερα. Ξέρω όμως ότι ο παππούς μου πολέμησε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ως στρατιώτης των Βρετανικών Δυνάμεων» δήλωσε η πρωθυπουργός, μία μέρα πριν την εθνική επέτειο της Αυστραλίας στη Σιγκαπούρη, καθ’ οδόν προς την Τουρκία.

Και ενώ η πρωθυπουργός μπορεί να μην έχει καμία «προσωπική» σχέση με τους ANZACS, η ιστορία αποδεικνύει ότι έχει μία πολύ στενή προσωπική σχέση με τη Μακεδονία και εμμέσως μεγάλη σχέση με την εκστρατεία των ANZACS στην Καλλίπολη αφού η συμμαχική δύναμη που αποτελούνταν από περίπου μισό εκατομμύριο στρατιώτες και πολεμούσε κατά μήκους του μετώπου της Μακεδονίας, στην ουσία είχαν ρόλο υποστηρικτικό όσον αφορά την εκστρατεία στα Δαρδανέλλια.
Ο Alexander MCKenzie, παππούς της πρωθυπουργού, από την μητέρα της, γεννήθηκε στο Barry της Ουαλίας και όταν φούντωσε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος το 1915, ήταν μόλις 15 ετών.
Ο νεανικός του ενθουσιασμός και η ηρωική έπαρση που γέννησαν στην καρδιά του τα όσα συνέβαιναν εκείνη την εποχή σε όλη την Ευρώπη, ήταν κατά πάσα πιθανότητα από τους σημαντικούς λόγους που οδήγησαν τον νεαρό Αλέξανδρο, να πει ψέματα για την ηλικία του και να καταταγεί στο Βρετανικό Στρατό.
Ως μέλος του Βρετανικού Ιππικού Σώματος, το 1916 και μόλις είχε κλείσει τα 15 του χρόνια, ενώ όλοι οι προϊστάμενοί του νόμιζαν ότι ήταν 19 ετών, στάλθηκε να πολεμήσει στην Ελλάδα στο πλευρό των στρατιωτικών δυνάμεών της Αντάντ (τις οποίες αποτελούσαν στρατεύματα της Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας, και Ρωσίας).
Το μακεδονικό μέτωπο ήταν… «τεράστιο» αν αναλογιστεί κανείς ότι ξεκινούσε βόρεια της Χαλκιδικής και προχωρούσε κατά μήκος της Μακεδονίας έως τα σύνορα με τη Σερβία.
Μισό εκατομμύριο στρατιώτες των δυνάμεων της Αντάντ προσπάθησαν με νύχια και με δόντια να σταματήσουν την προέλαση των δυνάμεων της τριπλής συμμαχίας προς τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι νεκροί της στρατιωτικής δύναμης της Αντάντ, κατά τη δίχρονη αυτή προσπάθεια, έφτασαν τους 20.000 και για τους περισσότερους εξ αυτών τα πολεμικά νεκροταφεία της Σταυρούπολης και της Καλαμαριάς, έγιναν η τελευταία τους κατοικία.
Ο παππούς της πρωθυπουργού μας ήταν όμως τυχερότερος από τους 20.000 συναδέρφους του. Ένα χρόνο μετά την αποστολή του στη Μακεδονία τραυματίζεται στο πόδι και επιστρέφει στη Βρετανία. Αυτό βέβαια δεν στάθηκε αιτία για να το βάλει κάτω. Πεισματάρης καθώς ήταν, όταν πλέον επουλώθηκαν οι πληγές του επέστρεψε και πάλι στο μέτωπο. Όπως φαίνεται αυτήν την αρετή ή κακία ανάλογα με το πώς το βλέπει ο καθένας την κληρονόμησε και η εγγονή του και σήμερα πρωθυπουργός της Αυστραλίας.

*Σελίδα από το αγγλικό περιοδικό «Τhe War Illustrated» στις οποίες εικονίζονται οι Βρετανοί στρατιώτες και οι κακουχίες τους στο μακεδονικό μέτωπο κατά την περίοδο 1915 – 1917

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin