Wednesday, April 18, 2012

Το ωραίο φύλο ξεχώρισε στις φετινές αυγομαχίες του Θρυλορίου (ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ) ....

Τριάντα τέσσερα άτομα συμμετείχαν στις δύο ομάδες αυγομάχων
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ήταν για πρώτη φορά χορηγός στους αγώνες
Συνολικά τριάντα τέσσερα άτομα έλαβαν μέρος στις αυγομαχίες που διοργάνωσε για ακόμη μία χρονιά, ο σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Κερασούντα και Γαρς», τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα στο Θρυλόριο. Οι δύο ομάδες, των μικρών και των μεγάλων πήραν μέρος στον πρωτότυπο αγώνα για το πιο γερό αυγό και όπως ήταν φυσικό κέρδισαν οι δεξιοτέχνες έχοντας σύμμαχο και την τύχη. Τα αυγά ήταν άσπρα ώστε να αποφθεχθούν οι «πονηριές» από πλευράς διαγωνιζόμενων που είχαν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος στον αγώνα με δέκα αυγά ο καθένας. Στην ομάδα των μικρών από 5 ετών έως και 15 ετών συμμετείχαν δεκαεννιά παιδιά και δεκαπέντε συμμετείχαν στην μεγάλη ομάδα. 


Οι αυγομάχοι και φέτος έβαλαν τα δυνατά τους να ξεχωρίσουν σε μία γιορτή που επιμένει ποντιακά, τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα. Προσφέρει γέλιο και αγωνία στους συμμετέχοντες και ένα όμορφο θέαμα σε όσους φανατικά παρακολουθούν κάθε χρόνο αυτό το ιστορικό έθιμο. Πιστοί στην παράδοση και φέτος οι κάτοικοι του Θρυλορίου, γιόρτασαν με αυτόν τον τρόπο το Πάσχα, προσβλέποντας και στην επόμενη φάση του αγώνα. Η διοργάνωση και φέτος ήταν επιτυχημένη, σχολίασε, μιλώντας στο «Χ», η πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων, Χρύσα Μαυρίδου. «Είχαμε την ομάδα των μικρών και την ομάδα των μεγάλων, όλοι συμμετείχαν με δέκα αυγά, άσπρα τα δύο τελευταία χρόνια, για να έχουμε πλήρη διαφάνεια, να μην έχουμε ιστορίες. 


Το λέω αυτό γιατί κακά τα ψέματα όταν είναι άσπρα τα αυγά δεν μπορεί κανείς να κάνει νοθεία, αλλά όταν είναι βαμμένα δεν μπορείς να τα ξεχωρίσεις από αυτά της φραγκόκοτας, που είναι και γερά. Οπότε σ’ αυτή την λογική είπαμε τέλος στα βαμμένα αυγά. Εξάλλου οι εποχές μας απαιτούν διαφάνεια και πλέον οι συμμετέχοντες έρχονται με άβαφα αυγά, σε όλες τις αυγομαχίες και τις περιφερειακές συμμετέχουν με άσπρα αυγά και δυνατοί αυγομάχοι είναι αυτοί που κερδίζουν».

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΚΥΠΕΛΛΑ

Στους αγώνες που διεξήχθησαν, διακρίθηκαν τρία κορίτσια από την ομάδα των μικρών. Πρώτη αναδείχθηκε η Σπιριδούλα Σαλπιγγίδου, δεύτερη η Κατερίνα Βουλάτσου και τρίτη η Ευαγγελία Αφεντουλίδου. Αν και η παράδοση θέλει οι αυγομαχίες να είναι ένα ανδροκρατούμενο άθλημα, αυτή τη φορά, ήταν γυναικεία υπόθεση εφόσον το ωραίο φύλο κατάφερε να πάρει διακρίσεις και στις δύο ομάδες. Όσον αφορά στην ομάδα των μεγαλυτέρων, διακρίθηκαν ο Δημήτρης Αποστολίδης καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η κόρη του κ. Αποστολίδη, Ελένη και την τρίτη ο Μάριος Παπαδόπουλος.  

ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ 

Η ευχάριστη έκπληξη σε αυτούς τους αγώνες, ήταν η χορηγία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Συνέβη για πρώτη φορά, είπε η κ. Μαυρίδου και μάλιστα χαροποίησε τους διοργανωτές των αυγομαχιών του Θρυλορίου. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μέσω της χορηγίας του, εξασφάλισε ένα βιβλιάριο καταθέσεων με 50 ευρώ, στον πρώτο νικητή του αγώνα και δώρισε μπλουζάκια και κουμπαράδες στους συμμετέχοντες.  Ικανοποιημένοι αποχώρησαν από τον διαγωνισμό και οι ηττημένοι, αφού οι πρώτοι χαμένοι και από τις δύο ομάδες, πήραν δώρο από ένα τηγάνι, για να κάνουν ομελέτα το σπασμένα τους αυγά. Ένα συμβολικό δώρο με χιουμοριστική διάθεση, όπως είπε και η κ. Μαυρίδου.



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Αμέσως μετά τους αγώνες στο Θρυλόριο, θα ακολουθήσουν οι περιφερειακές αυγομαχίες. Διοργανώνονται για έβδομη χρονιά και αυτή τη φορά θα φιλοξενηθούν στην περιοχή Μαυρόβατος της Δράμας. Οι αγώνες θα διεξαχθούν την Κυριακή του Θωμά και όπως είναι φυσικό θα πάρουν μέρος και οι Ροδοπίτες αυγομάχοι. «Εκεί θα πάνε οι πιο δυνατοί μας αυγομάχοι ο Δημήτρης Αποστολίδης, ο Θεόφιλος Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Λαζαρίδης, ο Γιώργος Αποστολίδης. 

Έχουν ξεχωρίσει τα αυγά τους, πρέπει να συμμετέχουν το λιγότερο με 30 αυγά όπου η διαδικασία γίνεται διαφορετικά. Στις περιφερειακές αυγομαχίες συμμετέχουν οι δυνατοί αυγομάχοι, έχουν κάνει οι περισσότεροι κατά τόπους την ημέρα του Πάσχα τις αυγομαχίες τους και θα συμμετέχουν εκεί με τους δυνατότερους τους». Τη διοργάνωση των περιφερειακών αυγομαχιών, έχει ο σύνδεσμος ποντιακών σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

Όλγα Τσιούλφα (xronos gr)
---------------------------------------

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin