Wednesday, April 18, 2012

Ο Αρχιεπίσκοπος καταδικάζει τον εμπρησμό του τεμένους Χατζή Ιμπραχήμ Αγά ...

Καταδικαστέα πράξη ασέβειας σε ένα χώρο λατρείας είναι ο εμπρησμός του τεμένους Χατζή Ιμπραχήμ Αγά, στη Λεμεσό, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.
«Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄ καταδικάζει ανεπιφύλακτα τον εμπρησμό του εξωτερικού στεγάστρου του τεμένους Koprulu Haci Ibrahim Aga (Κιοπρουλού Χατζή Ιμπραχήμ Αγά) στην οδό Αγκύρας στη Λεμεσό», αναφέρεται.
Εκφράζεται η άποψη ότι «η φωτιά, που τέθηκε κακόβουλα τις πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου, 14/4/2012, στην οροφή του τεμένους, είτε πρόκειται για μια προβοκατόρικη ενέργεια, είτε πρόκειται για πράξη ακραίων στοιχείων, ή ανθρώπων που δεν σκέφτονται λογικά, δεν παύει να αποτελεί μια καταδικαστέα πράξη ασέβειας σε ένα χώρο λατρείας».

Η Εκκλησία της Κύπρου, γράφει, «υπήρξε πάντα, μέσα στη μακραίωνη ιστορία της και εξακολουθεί να είναι, κήρυκας της αγάπης, της αλληλεγγύης και της καταλλαγής».
Προστίθεται ότι «ως θύμα η ίδια πράξεων ασέβειας, δεν μπορεί παρά να είναι θεματοφύλακας του σεβασμού της ετερότητας».
Παράλληλα καταδικάζει «με αποτροπιασμό οποιεσδήποτε πράξεις στρέφονται ενάντια σε χώρους λατρείας, περιορίζουν τη θρησκευτική ελευθερία και χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία διχαστικού κλίματος έλλειψης εμπιστοσύνης και έντασης».
Σύμφωνα με την Ιερά Αρχιεπισκοπή, «η Κύπρος υπήρξε πάντα ένας φιλόξενος τόπος, στον οποίο μπόρεσαν να συνυπάρξουν και να συμβιώσουν ειρηνικά οι άνθρωποι, χωρίς οι θρησκευτικές ή οι εθνικές τους καταβολές να αποτελούν αιτία διχασμού».
Τέλος αναφέρεται ότι «τέτοιες πράξεις ενάντια σε χώρους λατρείας, είτε πρόκειται για Χριστιανικούς ναούς, είτε πρόκειται για Μουσουλμανικά τεμένη, ή όποιους άλλους χώρους λατρείας, δεν χαρακτηρίζουν ανθρώπους του τόπου μας, ούτε σχετίζονται με τον πολιτισμό μας».
----------

2. Κήρυξαν θρησκευτικό πόλεμο

Εμπρησμός τεμένους στη Λεμεσό δίνει τροφή στην κατοχική προπαγάνδα
Ο εμπρησμός τεμένους στις ελεύθερες περιοχές αποτέλεσε την αφορμή για να τύχει πολιτικής εκμετάλλευσης από το κατοχικό καθεστώς, το οποίο άδραξε την ευκαιρία κατηγορώντας την ε/κ πλευρά η οποία, όπως προκλητικά ισχυρίζεται ο Έρογλου, «δεν χωνεύει τους μουσουλμάνους και Τούρκους»


Δεν έχουν έλεος οι Τούρκοι και όταν πουν να αρχίσουν δεν σταματούν, αφού προσπαθούν να εκμεταλλευτούν εμπρησμό σε τέμενος στη Λεμεσό, δίνοντας στο θέμα πολιτική διάσταση. Μάλιστα ο κατοχικός ηγέτης, αρπάζοντας την ευκαιρία, έριξε τόνους δηλητήριο, κάνοντας λόγο για ένδειξη της νοοτροπίας των Ελληνοκυπρίων και πως ο εμπρησμός ήταν τάχατες υποκινούμενος από δηλώσεις ορισμένων ιεραρχών.
Πάντως η Κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Στέφανου Στεφάνου, προσπαθεί να αχρηστεύσει την «καταιγίδα» απορρίπτοντας πολιτικοποίηση του θέματος και καταδικάζοντας την ενέργεια. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, αφού καταδίκασε την πράξη εμπρησμού του τεμένους, υποσχέθηκε πως οι ζημιές θα αποκατασταθούν.
Πότε και πώς έγινε ο εμπρησμός
Όπως δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και βάσει πληροφοριών από την Αστυνομία, τις πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου, 14 Απριλίου 2012, τέθηκε κακόβουλα φωτιά στην οροφή του εξωτερικού στεγάστρου του τεμένους Χατζή Ιμπραχήμ Αγά, στην οδό Αγκύρας στη Λεμεσό. Από τη φωτιά, πρόσθεσε, καταστράφηκε η ξύλινη οροφή του στεγάστρου και προκλήθηκαν ζημιές στην εξωτερική τοιχοποιία του τεμένους.

Οι ζημιές, συνέχισε, επιθεωρήθηκαν από λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων και η διαπίστωσή τους είναι ότι δεν προκλήθηκε ζημιά αρχαιολογικής σημασίας. Ήδη, είπε, οι εργασίες επιδιόρθωσης έχουν αρχίσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες και η ζημιά στην τοιχοποιία έχει αποκατασταθεί, δήλωσε ο Στέφανος Στεφάνου.....ΣΗΜΕΡΙΝΗ 
----------------------
ΣΧΕΤΙΚΑ:

Κήρυξαν θρησκευτικό πόλεμο

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin