Tuesday, April 10, 2012

Προσκύνημα Αυστραλών πολιτικών στη Λήμνο ...

Μνημείο στο Συμμαχικό Νεκροταφείο στο Μούδρο της Λήμνου
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Φιλίας Ελλάδας-Βικτώριας προγραμματίζει εκδρομή-προσκύνημα στη Λήμνο τον ερχόμενο μήνα.
Η εκδρομή θα γίνει με την ευκαιρία της ημέρας Anzac Day.
Οι βουλευτές από την Βικτώρια εκτός από τη Λήμνο θα επισκεφθούν και άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου θα γίνουν επιμνημόσυνες δεήσεις για τους χίλιους και πλέον Αυστραλούς πολέμους που έπεσαν μαχόμενοι στην Ελλάδα κατά τον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο πολέμου και έχουν ταφεί σε έξι συμμαχικά νεκροταφεία.
 Συντονιστές του ταξιδιού αυτού είναι ο ομογενής βουλευτής, Λι Ταρλάμης, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας Μάρτιν Φόλεϊ και με τη στενή συνεργασία με τον Εργατικό βουλευτή και πρόεδρο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικές Ένωσης του Ελληνισμού, Γιάννη Πανταζόπουλο.
Σε συνεργασία με Λημνίους της Αυστραλίας οι Αυστραλοί πολιτικοί θέλουν να εντάξουν τη Λήμνο μέσα στο πρόγραμμα για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από την απόβαση των Αυστραλών στην Καλλίπολη το 2015.

Στην εκδήλωση αυτή αναμένεται δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί να μεταβούν στην Καλλίπολη.
Κάθε χρόνο στις 25 Απριλίου η Αυστραλία τιμά με εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο την επέτειο αυτή, με επίκεντρο την Καλλίπολη. Στη Λήμνο, που αποτέλεσε πέρασμα για την απόβαση της Καλλίπολης (και πολλοί Αυστραλοί βρήκαν καταφύγιο μετά την καταστροφή), υπάρχουν δύο συμμαχικά νεκροταφεία, ένα μνημείο και δύο λεωφόροι για να θυμίζουν το πέρασμα των Αυστραλονεοζηλανδών από την ελληνική γη.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην  Αυστραλία και συγκεκριμένα στη Βικτόρια υπάρχει μια μικρή κωμόπολη που λέγεται Λήμνος και όπου ζουν αρκετοί ομογενείς που κατάγονται από το ομώνυμο νησί του Βόρειου Αιγαίου. Ακόμη ένα νοσοκομείο στη Δυτική Αυστραλία φέρει το ίδιο όνομα. Ωστόσο το «Λήμνος» δεν δόθηκε στη μικρή πόλη λόγω των χιλιάδων Λημνίων που ζουν στη χώρα των καγκουρό.
 Ονομάστηκε έτσι από Αυστραλούς στρατιώτες που πέρασαν από το νησί του Ηφαίστου κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Η Λήμνος τότε υπήρξε το ορμητήριο των Αυστραλών προς την Καλλίπολη. Με τα χρόνια η συμβολή της αυτή υποβαθμίστηκε και τώρα με πρωτοβουλία ομογενών και Αυστραλών πολιτικών γίνεται μια προσπάθεια για να αναδειχτεί και πάλι.
Υπενθυμίζουμε εδώ ότι για τους Αυστραλούς η σφαγή των στρατιωτών τους στην Καλλίπολη θεωρείται η πιο σημαντική στιγμή για το έθνος τους, γιατί «για πρώτη φορά σηματοδότησε τη δημιουργία αυστραλιανής συνείδησης». Το ιστορικό της απόβασης, που έχει και μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον, έχει ως εξής:

ΣΥΜΜΑΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Το πρωινό της 25ης Απριλίου 1915 15.000 άπειροι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες, κατόπιν διαταγής των Άγγλων αξιωματικών τους, αποβιβάστηκαν στις ακτές της Καλλίπολης στα Δαρδανέλια, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Στόχος τους, να καταλάβουν τα Στενά και να επιτρέψουν στους Ρώσους συμμάχους τους στην Αντάντ να περάσουν με τα πλοία τους τον Ελλήσποντο και να ανοιχτούν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.
Παρά το γεγονός ότι ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος δεν απειλούσε άμεσα την εδαφική ακεραιότητα της Αυστραλίας, η τότε κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε, ως μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και λόγω συνταγματικής της υποχρέωσης απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία, να λάβει μέρος στον πόλεμο. Στην Καλλίπολη θα ήταν η πρώτη φορά που η νεοσύστατη Αυστραλιανή Αυτοκρατορική Δύναμη, όπως ονομάστηκε, θα έπαιρνε μέρος σε πολεμική αναμέτρηση.

Όλα ξεκίνησαν ένα πρωινό του Νοεμβρίου του 1914, όταν από το λιμάνι Άλμπανι της Δυτικής Αυστραλίας έφυγαν η 1η Μεραρχία Πεζικού και η 1η, η 2η και η 3η Ελαφρά Ταξιαρχία Ιππικού. Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να ταξιδέψουν στη Βρετανία, όπου και θα εκπαιδεύονταν. Η έλλειψη υποδομής, όμως, είχε ως αποτέλεσμα να μεταφερθούν σε εκπαιδευτικά στρατόπεδα των συμμαχικών δυνάμεων στην Αίγυπτο.
Παρέμειναν εκεί επί περίπου τρεις μήνες. Εν τω μεταξύ, έφταναν στην Αίγυπτο και άλλοι Αυστραλοί στρατιώτες.
Στις αρχές Μαρτίου του 1915 δόθηκε η ειδοποίηση από την κεντρική διοίκηση των συμμαχικών δυνάμεων για την εκστρατεία κατάληψης των Στενών των Δαρδανελίων, και η στρατιωτική δύναμη των Αυστραλών και των Νεοζηλανδών θα χρησιμοποιούνταν γι' αυτή την επιχείρηση. Στην Ελλάδα ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ελπίζοντας ότι η κατάληψη των Στενών θα είχε ως αποτέλεσμα τη διεκδίκηση της Κωνσταντινούπολης, έδωσε την άδεια στη Μεγάλη Βρετανία να χρησιμοποιήσει τη Λήμνο ως ναυτική βάση.
Έτσι στις 4 Μαρτίου 1915 οι πρώτοι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες από τις ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps) πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους σε ελληνική γη. Το λιμάνι του Μούδρου με τα απάνεμα αλλά πολύ βαθιά νερά τούς υποδέχτηκε. Η στεριά, όμως, δεν ήταν και τόσο φιλική γι' αυτούς.
Η ξερή γη (έντονο χαρακτηριστικό της λημνιακής φύσης), οι γυμνοί λόφοι και η έλλειψη νερού δεν υπόσχονταν την καλύτερη διαμονή. Παρ’ όλα αυτά, για πολλούς το ηφαιστειογενές τοπίο της Λήμνου ήταν ασυγκρίτως καλύτερο από την έρημο και τη ζέστη της Αιγύπτου. Οι πρώτες εντυπώσεις του στρατιώτη Τ.Α. Μάιλς για τους Έλληνες: «Οι κάτοικοι του νησιού ζουν σε πρωτόγονες συνθήκες. Έχουν μικρά σπίτια και αρκετοί από τους άνδρες φορούν προβιές αρνιών και περπατούν ξυπόλυτοι ή φορούν σκληρά παπούτσια».
Οι ξένοι στρατιώτες άρχισαν σιγά-σιγά να ξεθαρρεύουν και να συναναστρέφονται τους Έλληνες κατοίκους. Ο σηματωρός Ν.Κ. Χάρβεϊ γράφει στα απομνημονεύματά του: «Δεν είχαμε αρκετά ξύλα, σε αντίθεση με το αλκοόλ, που ήταν μπόλικο. Κάθε μαγαζί στη Λήμνο ως το τέλος του Μαρτίου πουλούσε μπίρα και κονιάκ.
Υπήρχε έλλειψη καύσιμων ξύλων. Οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν μικρά κομμάτια κάρβουνου για να μαγειρέψουν. Μετά ήρθε το Πάσχα τους και με μεγάλη περιέργεια παρακολουθούσαμε τον τρόπο με τον οποίο το γιόρταζαν. Οι καμπάνες των εκκλησιών τους χτυπούσαν συχνά και για περίπου δύο μέρες δεν σταματούσαν καθόλου. Την ημέρα του Πάσχα ήρθαν στο στρατόπεδο οι Έλληνες και μας πρόσφεραν κόκκινα αβγά και άλλα δώρα».
Στις 20 Απριλίου 1915 το λιμανάκι του Μούδρου πλημμύρισε από πολεμικά πλοία των συμμαχικών δυνάμεων. Ο Τ.Α. Μάιλς γράφει: «Κανένα άλλο λιμάνι του κόσμου εκείνες τις μέρες δεν είχε περισσότερα πλοία απ' αυτό το λιμανάκι της Λήμνου». Είχε έλθει η ώρα της μάχης. Οι Αυστραλονεοζηλανδοί ξεκίνησαν από την ελληνική γη το απόγευμα της 24ης Απριλίου για να επιτεθούν στην Καλλίπολη και να πάρουν τον έλεγχο των Στενών από τους Τούρκους.

Οι επιχειρήσεις, που κράτησαν έως τον Ιανουάριο του 1916, στέφθηκαν με παταγώδη αποτυχία. Κάπου 2.000 Αυστραλοί βρήκαν τραγικό θάνατο εκείνο το πρωινό της 25ης Απριλίου 1915, αφού οι Τούρκοι, που ανήκαν στο αντίπαλο στρατόπεδο των Κεντρικών Δυνάμεων, τους περίμεναν κρυμμένοι στις ακτές της Καλλίπολης και τους αποδεκάτισαν. Τους επόμενους μήνες άλλοι 11.000 Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες άφηναν την τελευταία τους πνοή στα μέρη εκείνα. «Χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να παρθεί η αρχαία Τροία, που βρισκόταν στα ίδια Στενά. Τώρα καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι να κατακτήσουμε τα Στενά αυτά» παραδέχτηκε ο στρατηγός της συμμαχικής δύναμης sir Ιαν Χάμιλτον, μετά την πρώτη μάχη στα Δαρδανέλια.


ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΨΥΧΙΑ

Η σφαγή στάθηκε αφορμή για να δημιουργηθεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας στην Αυστραλία και να πάρει σάρκα και οστά το όνειρο της δημιουργίας του αυστραλιανού έθνους. Το 1901 οι βρετανικές αποικίες της Αυστραλίας είχαν ενωθεί και είχαν δημιουργήσει το ομόσπονδο αυστραλιανό κράτος, που όμως δεν είχε ακόμα συνοχή, κάτι που του προσέφερε η θυσία της Καλλίπολης.
Στην απόβαση πήραν μέρος και 12 Ελληνοαυστραλοί: ο δεκανέας Τζακ Μαρκ, ο υποδεκανέας Τζον Ζαβιτσάνος, και οι στρατιώτες Πέρσυ Κουκουσάκης, Κώστας Αρώνης, Γιώργος Κρίτον, Ρόμπερτ Κρόκος, Άθα Χάλκας, Λεωνίδας Μανούσου, Γιώργος Πάπας, Πίτερ Ράντος, Ρόι Ραλφ και Αναστάσιος Ρεμπέα. Ο μόνος άτυχος υπήρξε ο 24χρονος (μάγειρας) Πίτερ Ράντος, που έπεσε στο πεδίο της μάχης.
-----
*Delegation prepares to mark ANZAC Day in Greece
Participants in a study tour to Lemnos this month will walk in the footsteps of the ANZACS who prepared for the Gallipoli landings.
The tour which takes place between April 19 and 29 is organised by the Victorian Parliamentary Friends of Greece group in conjunction with the Lemnos Gallipoli Commemorative Committee.
Organisers say the trip, which is open to all, provides a unique opportunity to learn more about this largely untold chapter of ANZAC history in the lead up to the 100th Anniversary of the Gallipoli campaign.
Lemnos in the northern Aegean was the principal assembly, embarkation and supply-base for the Gallipoli landings in April 1915.
The tour will also visit WWII battlefield sites in northern Greece where a second generation of ANZACS fought the Nazi occupation of Greece in 1941. The group will attend a special ANZAC service at Lemnos on April 23, before attending the official ANZAC Day service at the Athens Commonwealth War Cemetery in Faliron.
Tour organiser Victorian MP John Pandazopoulos, told Neos Kosmos that the trip would be an opportunity to gain a unique insight into the historic events that took place on the island and provide an opportunity to visit other key ANZAC sites in Greece.
"We'd welcome anyone interested in coming over with us as part of the group, or, if people are already in Greece, come and join us."
Mr Pandazopoulos said that the Lemnos visit, which coincided with ANZAC Day commemorations in Greece, was not only an opportunity to see first-hand the historic locations and commemorate the ANZACs where they fought, but a chance to convince Greek local authorities and tourism planners of the enduring interest in ANZAC history in Greece.
"We'll be showing the opportunities for local authorities in Lemnos and others with important ANZAC sites to get involved in telling the story, which can have major commercial benefits for them and their communities."
The Victorian MP said that the tour will offer further opportunities to lobby the Greek government and regional Greek authorities to embrace the concept of an 'ANZAC Trail' to promote sites of historical significance - particularly the many unmarked WWII battlefield sites where ANZAC troops fought in Greece's defence.
State MPs taking part in the tour will be reimbursed return airfare costs by the Victorian Parliament but must pay for all other costs out of their own pocket.
For further details on the tour, ANZAC events taking place in Greece this month and how you can join them, contact John Pandazopoulos at john.pandazopoulos@parliament.vic.gov.au

1 comment :

  1. Η Αυστραλία τιμά τους πεσόντες στη μάχη της Καλλίπολης....
    Κάθε χρόνο στις 25 Απριλίου, οι Αυστραλοί τιμούν τους πεσόντες Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς στρατιώτες, οι οποίοι πήραν μέρος κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στην εκστρατεία της Καλλίπολης το 1915.

    Εκδήλωση στη μνήμη των ANZAC, των Αυστραλών και Νεοζηλανδών, δηλαδή, πεσόντων στρατιωτών, οι οποίοι τον Απρίλιο του 1915 πολέμησαν στην εκστρατεία της Καλλίπολης, πραγματοποίησε σήμερα η πρεσβεία της Αυστραλίας.

    Στο Κοινοπολιτειακό Στρατιωτικό Νεκροταφείο στον Άλιμο, τελέστηκαν το πρωί επιμνημόσυνες δεήσεις, παρουσία του προέδρου της ελληνικής Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, πρεσβευτών άλλων χωρών και της στρατιωτικής ηγεσίας. Ακολούθησε στο Σαρόγλειο Μέγαρο έκθεση φωτογραφιών εκείνης της εποχής, που απεικονίζουν στρατιώτες του σώματος ANZAC στο νησί της Λήμνου.

    «Ο καθοριστικός ρόλος των Αυστραλών στρατιωτών στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις 25 Απριλίου 1915 στη μάχη της Καλλίπολης, υπήρξε η αφετηρία της δόμησης της δικής μας εθνικής ιστορίας. Η μάχη αυτή σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη στρατιωτική εκστρατεία της Αυστραλίας, για ένα νέο έθνος που μόλις το 1901, μόνο 14 χρόνια πριν τη σημαντική αυτή μάχη, είχε συσταθεί ως ομοσπονδιακό κράτος. Με πληθυσμό λιγότερο από 5 εκατομμύρια, πάνω από 420.000 Αυστραλοί στρατολογήθηκαν να υπηρετήσουν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου και περισσότεροι από 8.700 Αυστραλοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στην εκστρατεία της Καλλίπολης», τόνισε η πρεσβευτής της Αυστραλίας στη χώρα μας, Τζένη Μπλούμφιλντ.

    Συμπλήρωσε δε, ότι κάθε χρόνο στις 25 Απριλίου, όλοι οι Αυστραλοί, όπου και να βρίσκονται, αποτείνουν φόρο τιμής στους Αυστραλούς στρατιώτες και τους συμμάχους μας, τους Νεοζηλανδούς. «Η σημερινή μέρα δε σηματοδοτεί μόνο ένα σημαντικό σταθμό στην ιστορία της Αυστραλίας, σηματοδοτεί κι έναν σημαντικό σταθμό στην κοινή ιστορία των δύο λαών μας. Διότι όταν χιλιάδες νέοι Αυστραλοί σάλπαραν για τις ακτές της Καλλίπολης, το έκαναν από το λιμάνι του Μούδρου της Λήμνου. Είχαν έρθει από την άλλη άκρη του κόσμου και στις 4 Μαρτίου του 1915 έφτασαν και εγκαταστάθηκαν στη φιλόξενη ελληνική γη της Λήμνου, όπου θα έβρισκαν καταφύγιο και φροντίδα από τις κακουχίες του πολέμου», σημείωσε.

    Άλλωστε, το νησί της Λήμνου, όπως πρόσθεσε η κ Μπλούμφιλντ, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εκστρατεία των συμμαχικών δυνάμεων, ως σημαντική ναυτική βάση και ορμητήριο για την απόβαση στην Καλλίπολη «αλλά και ως κέντρο ιατρικής περίθαλψης των τραυματιών. Δύο αυστραλιανά νοσοκομεία που στήθηκαν για την εκτέλεση βασικών ιατρικών επεμβάσεων και την περίθαλψη των τραυματιών στελεχώθηκαν από 96 Αυστραλές νοσοκόμες, ήταν οι μόνες γυναίκες που υπηρέτησαν στην εκστρατεία της Καλλίπολης».
    25/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin