Saturday, March 10, 2012

Παραπληροφόρηση, πολιτική εκμετάλλευση και οι πτήσεις μαχητικών στη Μεγίστη ....

Του Σάββα Βλάσση* (Εν Κρυπτώ)
-
Στις 8 Μαρτίου, ο ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος διέψευσε κατηγορηματικώς δημοσίευμα ηλεκτρονικής ιστοσελίδος περί δήθεν ετοιμότητος επεμβάσεως των Ενόπλων Δυνάμεων, «την νύχτα του νέου μνημονίου». Η διάψευση τέτοιων αβάσιμων «αποκαλύψεων», που σπέρνουν ανησυχία στον λαό, είναι αυτονόητη υποχρέωση του πολιτικού προϊσταμένου των Ενόπλων Δυνάμεων, για τον επιπλέον λόγο ότι σπιλώνουν το κύρος του Στρατεύματος. Δεν αντέδρασε παρομοίως ο κ. Αβραμόπουλος στις 24 Φεβρουαρίου, όταν επισκεπτόμενος το νησιωτικό σύμπλεγμα Μεγίστης, ενώπιόν του, ο Δήμαρχος Π. Πανηγύρης προέβη σε σχόλιο το οποίο επίσης έθιγε, έστω και εμμέσως, τις Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα την Πολεμική Αεροπορία: «Θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία και την εντολή που δώσατε στα παιδιά, αυτούς τους ιπτάμενους που παλιά ερχόντουσαν και ξαφνικά κόπηκαν τα αεροπλάνα, τα ελληνικά αεροπλάνα που περνούσαν πάνω από το νησί μας και μας έδιναν κουράγιο. Ξανάρχισαν οι πτήσεις, κύριε Υπουργέ, χάρη σε εσάς, χάρη στην εντολή σας. Ξέρετε αυτό σημαίνει πάρα πολλά για εμάς. Όταν μας παίρνουν τηλέφωνο από τη Σούδα ή από όπου αλλού φεύγουν τα αεροπλάνα αυτά και μας λένε ότι θα πετάξουν σε 20 λεπτά, σε μισή ώρα, ο κόσμος αυτό περιμένει. Βγαίνει έξω από τα σπίτια, τα μαγαζιά και περιμένει να περάσουν αυτά τα αεροπλάνα».
Τα λόγια του δημάρχου έτυχαν ευρείας προβολής από τα ΜΜΕ και ηλεκτρονικούς ιστοτόπους. Η γενική εικόνα που αποκόμισε η κοινή γνώμη, είναι ότι στο παρελθόν, η πολιτική ηγεσία είχε απαγορεύσει τις πτήσεις αυτές, δημιουργώντας κλίμα νέας «σιωπηρής μειοδοσίας», από πλευράς πολιτικού κόσμου.

Ο κ. Αβραμόπουλος, στην ουσία επικύρωσε την «αποκάλυψη», με τα λόγια: «Σήμερα, που το Καστελόριζο επανέρχεται στην πρώτη γραμμή του εθνικού ενδιαφέροντος, πολύ ορθά αναφέρθηκες στην παρουσία του ελληνικού στρατού εδώ. Στις υπερπτήσεις των πολεμικών μας αεροσκαφών, που δυναμώνουν το φρόνημα των κατοίκων και θυμίζουν ότι το Καστελόριζο είναι η ίδια η Ελλάδα. Αγαπητέ Δήμαρχε, μην έχεις καμιά αμφιβολία ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Οι κάτοικοι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και σίγουροι, όπως πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και σίγουροι οι Έλληνες πολίτες».

Οι Έλληνες πολίτες θα ένοιωθαν πολύ περισσότερο «ασφαλείς και σίγουροι», εάν ο ΥΕΘΑ έσπευδε να διορθώσει τον δήμαρχο, διευκρινίζοντας ότι ποτέ δεν διακόπηκαν οι πτήσεις των ελληνικών μαχητικών στην Μεγίστη. Αντιθέτως, με την στάση του, επέτεινε το αίσθημα αμφιβολίας και ανησυχίας της κοινής γνώμης, ενώ στην ουσία αποδέχθηκε την έμμεση σπίλωση της ΠΑ και των προηγουμένων ηγεσιών του ΓΕΑ και του ΓΕΕΘΑ. Ο συγκεκριμένος δε σχολιασμός του ΥΕΘΑ, που στην ουσία υιοθετεί την ανακρίβεια, κρίθηκε σκόπιμο να αποτυπωθεί στην σχετική Ανακοίνωση Τύπου που εκδόθηκε από το ΥΠΕΘΑ. Ως εκ τούτου, δεν άφησε περιθώρια στο ΓΕΑ ή το ΓΕΕΘΑ να αποκαταστήσει την πραγματικότητα, με διευκρινιστική ανακοίνωση.

Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι ο Δ. Αβραμόπουλος χαίρει ιδιαιτέρας εκτιμήσεως στους ακρίτες της Μεγίστης, εξαιτίας του ουσιαστικού ενδιαφέροντος που είχε επιδείξει ως δήμαρχος Αθηναίων και τα λόγια ευγνωμοσύνης του δημάρχου Μεγίστης, είναι γνήσια. Εν όψει της προεκλογικής περιόδου που στην ουσία διανύει η χώρα, ενδεχομένως να «δικαιολογείται» η όποια πρόθεση πολιτικής στηρίξεως του Δ. Αβραμόπουλου μέσω αναδείξεως του δυναμικού και πατριωτικού προφίλ του. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται με υπερβολές δημοσίων ανδρών εις βάρος των Ενόπλων Δυνάμεων και ο πολιτικός προϊστάμενός τους να το ανέχεται.

Οι εκπαιδευτικές πτήσεις μαχητικών της ΠΑ στο σύμπλεγμα Μεγίστης δεν διακόπηκαν ποτέ. Μπορεί να έγιναν πιο αραιές, σε σχέση με παλαιότερες εποχές, όπου ούτως ή άλλως οι Έλληνες Ιπτάμενοι πετούσαν περισσότερο. Το νέο «κρούσμα» παραπληροφορήσεως, έρχεται να προστεθεί στην γενικότερη κινδυνολογία και παραφιλολογία που ανακαλύπτει απαγορεύσεις στην εκτέλεση αναχαιτίσεων από την ΠΑ ανατολικότερα του 25ου Μεσημβρινού κ.λπ. Όσοι αναπαράγουν τέτοιες «αποκαλύψεις», ενδιαφέρονται μόνο να προκαλέσουν θόρυβο προς ίδιο όφελος. Η συντήρηση επικίνδυνων μύθων, όπως ο νέος περί διακοπής της παρουσίας των ελληνικών φτερών στις εσχατιές της πατρίδος, λειτουργεί υπονομευτικώς στο φρόνημα του λαού. Ωστόσο, συνιστά ποιοτική αναβάθμιση της παραπληροφορήσεως, η έντεχνη «ανοχή» από πλευράς πολιτικής ηγεσίας.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Δούρειος Ίππος

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin