Thursday, March 15, 2012

Ο κ. Μανσούρ ξεκαθάρισε πως η διαφορά του Λιβάνου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ δεν είναι με την Κύπρο, αλλά με το Ισραήλ ....

 Το θέμα του φυσικού αερίου, της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, την κατάσταση στην περιοχή, αλλά και την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία συζήτησε η ΥΠΕΞ Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή με τον ομόλογό της, Αντνάν Μανσούρ στη Βηρυτό.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Προεδρία της Κύπρου θα διευκολύνει την κοινή δράση μεταξύ των δύο χωρών.
Ο κ. Μανσούρ ξεκαθάρισε πως η διαφορά του Λιβάνου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ δεν είναι με την Κύπρο, αλλά με το Ισραήλ και αναμένουν στην απόφαση των ΗΕ για μια λύση στο θέμα. «Η Κύπρος έδειξε ετοιμότητα και προθυμία να συνεργαστεί μαζί μας».
Το Ισραήλ, είπε, προχώρησε στην οριοθέτηση της γραμμής «αρχίζοντας από το σημείο 23» και ξεπέρασε ένα μέρος της οικονομικής περιοχής. «Ελπίζουμε ότι αυτό το θέμα θα λυθεί στο μέλλον».
Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι η Κύπρος θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διευκολύνει την επίλυση του προβλήματος μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ και θα συνεχίσει τις προσπάθειες γι’ αυτό.
Ερωτηθείσα εάν η Κύπρος μεσολαβεί τώρα για το θέμα αυτό μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, η κ. Μαρκουλλή απάντησε ότι «θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος και νομίζω ότι αυτό είναι το μόνο πράγμα που μπορώ να πω αυτήν τη στιγμή».
Εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η λύση θα βρεθεί σύντομα.
Η Κύπρια ΥΠΕΞ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις στενές σχέσεις με τον Λιβάνιο ομόλογό της τους τελευταίους μήνες, λέγοντας ότι και οι δύο Υπουργοί είναι αποφασισμένοι να αναβαθμίσουν αυτές τις σχέσεις και να ενισχύσουν την συνεργασία. Ενας από τους τομείς που προσφέρεται, πρόσθεσε, λόγω και της ανακάλυψης του φυσικού αερίου και ο χώρος της ανατολικής Μεσογείου. «Αποτελεί ισχυρή πεποίθησή μας ότι πρέπει να συνεργαστούν στενότερα, ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος μεταξύ των δύο χωρών μας».
Στους τομείς του τουρισμού και του εμπορίου υπάρχουν πολλά περιθώρια για την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, πρόσθεσε. Διαβεβαίωσε τέλος ότι η Κύπρος, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της ΕΕ, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προωθήσει τις σχέσεις μεταξύ Λιβάνου και ΕΕ.
Η Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο αύριο, Παρασκευή.


 onlycy.com
---------
 ΣΧΕΤΙΚΑ el:

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin