Wednesday, March 14, 2012

Έναρξη διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια προτείνει το Ευρωκοινοβούλιο ....

 Παναγιώτης Σαββίδης (protothema gr)
-
Επιπλήξεις ότι η "αρχαιοποίηση" του Γκρούεφσκι θα αυξήσει την ένταση με την Ελλάδα
 Tην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε, χωρίς τη ρητή προϋπόθεση της επίλυσης του θέματος της ονομασίας με την Ελλάδα, ζήτησε την Τετάρτη με μεγάλη πλειοψηφία, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, που ενέκρινε  την έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ για το 2011.
Με το ψήφισμα ζητείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ορίσει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, σημειώνοντας πως : «η διένεξη για το όνομα εξακολουθεί να εμποδίζει το δρόμο της χώρας για την ένταξη στην ΕΕ, παρεμποδίζοντας έτσι και την ίδια την διαδικασία της διεύρυνσης».

Ωστόσο, αν και η έκθεση «επαινεί» τα Σκόπια για τις καλές οικονομικές επιδόσεις της και τη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας, καυτηριάζει την «αρχαιοπληξία» της κυβέρνησης Γκρούεφσκι. «Προκαλεί ανησυχία η χρήση ιστορικών επιχειρημάτων στην τρέχουσα ανταλλαγή απόψεων, συμπεριλαμβανομένου του φαινόμενου της λεγόμενης «αρχαιοποίησης», που απειλεί να αυξήσει τις εντάσεις με τις γειτονικές χώρες και να δημιουργήσει νέους εσωτερικούς διχασμούς» αναφέρει συγκεκριμένα.


Στην ίδια έκθεση, επισημαίνεται πως τα Σκόπια έχουν πολλά ακόμη να κάνουν στους τομείς καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης καθώς και στον ευαίσθητο τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων


Σύμφωνα με το ψήφισμα, το Ευρωκοινοβούλιο «λυπάται»  για την παράλειψη του όρου «μακεδονικός» από την Έκθεση Προόδου της ΠΓΔΜ για το 2011, κάτι που συμβαίνει από το 2009 παρά το γεγονός ότι αυτός είναι ο καθιερωμένος όρος για τις αναφορές στη γλώσσα, τον πολιτισμό και την ταυτότητα της χώρας σε κείμενα των Ηνωμένων Εθνών.


Ταυτόχρονα συγχαίρουν τα Σκόπια και για την πολύ καλή εμφάνιση της εθνικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετμπολ του 2011.

 
Κουμουτσάκος: Οι Σκοπιανοί θέλουν να μονοπωλήσουν τη Μακεδονία
"Η Μακεδονία είναι μια γεωγραφική περιοχή. Ένα τμήμα της, το μεγαλύτερο, ανήκει στην Ελληνική Δημοκρατία. Ένα άλλο στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και ένα τρίτο στην Βουλγαρία. Υπάρχουν λοιπόν σε μια περιοχή τρία κράτη και τρεις λαοί. Ο ένας όμως διεκδικεί το μονοπώλιο και του ονόματος και της γλώσσας και της ιστορίας της. Φταίνε λοιπόν οι δύο που δεν τον αναγνωρίζουν ή εκείνος που επιδιώκει μονοπώλια;", τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ενταξιακή πορεία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
 protothema gr
-------------------------------

ΣΧΕΤΙΚΑ: 


5. Paltalk com : Μαυσωλείο Παρακμής
 ΣΧΕΤΙΚΑ (PJRM/FYROM/БЮРМ  SITES):
                                                      14-3-2012 (FYROM SITES):

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin