Thursday, January 19, 2012

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ : Η καταγγελία της συμφωνίας προβλέπεται από την ίδια τη συμφωνία ......

Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα (19-1-2011)
---
1. ΣΚΟΠΙΑ (ПЈРМ/PJRM/FYROM/БЮРМ/ARYM/ БЈР М)
  • α) Κ. ΦΡΥΣΣΑ: Ήθελα να ρωτήσω αν είχαμε αντίδραση σχετικά με το διάβημα που κάνατε χθες στα Σκόπια.

  • Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πράγματι, χθες, η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια πραγματοποίησε διάβημα σε επίπεδο Γενικού Διευθυντή σχετικά με τις απαράδεκτες και προκλητικές ενέργειες που είδαμε να λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο ενός καρναβαλιού. Από την πλευρά μας, πέρα από το ότι θεωρούμε απαράδεκτα αυτά που είδαμε, όπως την προσβολή των εθνικών συμβόλων και την καύση της σημαίας, αυτό που ζητήσαμε είναι να υπάρχει μια ρητή και απερίφραστη καταδίκη αυτών των ενεργειών καθώς και να ληφθούν μέτρα πρώτα απ’ όλα για τον καταλογισμό ευθυνών αλλά και για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων στο μέλλον. Θα περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσουν οι Αρχές της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.............
  • β) ......Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημα, το καρναβάλι και αυτές οι απαράδεκτες σκηνές που είδαμε δεν έγιναν σε κενό, είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής. Μιας πολιτικής αρνητικής προπαγάνδας έναντι της Ελλάδας, η οποία δεν σέβεται τους κανόνες καλής γειτονίας που πρέπει να υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και ευρύτερα στην περιοχή μας. Είναι κάτι το οποίο μας προκαλεί πολύ σοβαρή ανησυχία και το οποίο ευλόγως προκαλεί αμφιβολίες για τις προθέσεις του κυρίου Gruevski και της Κυβέρνησης στα Σκόπια. Διότι από τη μία πλευρά ο κύριος Gruevski ανακοίνωσε ότι οι συναντήσεις με τον κύριο Nimetz είναι χάσιμο χρόνου. Όταν εξεδόθη η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της χώρας του στην ενταξιακή διαδικασία, αντί να μελετήσει σοβαρά όλα αυτά τα ελλείμματα τα οποία προκαλούν ανησυχία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλους τους εταίρους μας και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκείνος επέλεξε πάλι να ρίξει το θέμα στο ζήτημα της ονομασίας. Έχουμε μια συνεχή αρνητική προπαγάνδα, η οποία εξωθεί την κοινή γνώμη στα Σκόπια να υιοθετεί θέσεις οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν ευνοούν την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
  • Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, μας ενδιαφέρει να δούμε κατά πόσο η Κυβέρνηση στα Σκόπια επιθυμεί τη λύση. Από την πλευρά της η Ελλάδα με κάθε ευκαιρία και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει αποδείξει ότι είναι η πλευρά η οποία επιθυμεί με συνέπεια και εποικοδομητική στάση την επίτευξη λύσης. Αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλε ο κύριος Βασιλάκης στη συνάντηση που είχε με τον κύριο Nimetz. Θεωρούμε χρήσιμο το να έρθει ο κύριος Nimetz στην περιοχή, προκειμένου να μπορέσει να διαπιστώσει στα Σκόπια, στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, κατά πόσο υπάρχει διάθεση για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το αποδείξει με ενέργειες η Κυβέρνηση στα Σκόπια και σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η συνεχής αρνητική προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας, όπως επίσης και οι απόπειρες που γίνονται για τη διαστρέβλωση των θέσεών της. Είδαμε ακόμα και μετά τη συνάντηση του κυρίου Nimetz με τον κύριο Βασιλάκη μια προσπάθεια να διαστρεβλωθούν οι θέσεις της Ελλάδας κάτι το οποίο γεννά πολύ σοβαρά ερωτήματα. Αυτό μάλιστα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στη γειτονική μας χώρα υπάρχει ζήτημα ελευθερίας του Τύπου, το οποίο έχει καταγραφεί και στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ευρύτερα από Διεθνείς Οργανισμούς οι οποίοι ασχολούνται με το θέμα. Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, αυτό που θέλουμε να διαπιστώσουμε εμείς είναι κατά πόσο υπάρχει απέναντί μας μία Κυβέρνηση η οποία επιθυμεί να έχουμε πρόοδο.
Για το ζήτημα της καταγγελίας της συμφωνίας, στην οποία αναφερθήκατε, έχω ξαναπεί στη αίθουσα του briefing ότι η καταγγελία της συμφωνίας προβλέπεται από την ίδια τη συμφωνία και είναι μία δυνατότητα την οποία έχουν και τα δύο μέρη και φυσικά οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν με πολύ προσεκτική μελέτη όλων των δεδομένων και όλων των παραγόντων.

ΣΧΕΤΙΚΑ :

  1. Διάβημα προς το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ πραγματοποίησε σήμερα η επικεφαλής του Γραφείου συνδέσμου της Ελλάδος στα Σκόπια

  2. Σκόπια: ‘Κηδεύεται’ η Ελλάδα στο καρναβάλι της Βέβτσανης (Вевчани SKOPJE)


-----
2. ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΑΟΖ

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι η στάση της χώρας μας απέναντι στην Αιγυπτιακή Κυβέρνηση η οποία ζητάει από Κύπρο και Τουρκία να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, με την Ελλάδα όμως να μη συμπεριλαμβάνεται σε αυτές. Ευχαριστώ.

  • Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν επιβεβαιώνονται. Σε κάθε περίπτωση και στη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας με τον Πρέσβυ της Αιγύπτου στην Αθήνα, αλλά και σε συνέχεια επαφών που έχει κάνει η Πρεσβεία μας στο Κάιρο, επιβεβαιώνεται η σταθερή βούληση των δύο χωρών, Ελλάδας και Αιγύπτου, για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων που ήδη υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτό το θέμα.
  • Η συνεργασία με την Αίγυπτο είναι πάρα πολύ καλή, οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ στενές, έχουμε τακτικές επαφές στο υψηλότερο επίπεδο, η Ελλάδα στηρίζει την μεταρρυθμιστική διαδικασία στην Αίγυπτο. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι η Αίγυπτος θα βρει πολύ σύντομα το βηματισμό της. Θεωρούμε ότι είναι μια χώρα στρατηγικής σημασίας για ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και φυσικά μία χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει παραδοσιακούς ιστορικούς δεσμούς και δίπλα στην οποία θα σταθεί σε όλη αυτή τη διαδικασία.
  • Παράλληλα, πιστεύουμε ότι χρειάζεται και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια εντονότερη παρουσία στην περιοχή, ουσιαστικότερη στήριξη στις εξελίξεις που έχουμε εκεί, διότι πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί μία επένδυση που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και θα εξυπηρετήσει και τα δικά της τα συμφέροντα, πέρα από την ανάγκη για σταθερότητα και ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο. ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, η πρόσκληση προς Τουρκία και Κύπρο από την πλευρά της Αιγύπτου έχει γίνει; Και αν έχει γίνει, αυτό δεν είναι ευθεία αποδοχή της τουρκικής θέσης περί μη ύπαρξης ΑΟΖ Καστελορίζου;
  • Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όπως είπα ήδη πριν από λίγο αυτές οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται. Κατά δεύτερο λόγο η Αίγυπτος με την Κυπριακή Δημοκρατία έχουν ήδη υπογεγραμμένη και κυρωθείσα συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, άρα εκ των πραγμάτων δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
  • Από εκεί και πέρα, πιστεύουμε ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πέρα από οικονομικά οφέλη που δημιουργεί, αποτελεί και ένα παράγοντα σταθερότητας και γι’ αυτό το λόγο η Ελλάδα επιδιώκει την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές της. Είναι μία πολιτική την οποία την ασκεί ενεργά. Ήδη, όπως γνωρίζετε, έχουμε συμφωνία με την Ιταλία από το 1977, έχουμε υπογεγραμμένη συμφωνία με την Αλβανία, η οποία δυστυχώς δεν έχει κυρωθεί ακόμα, λόγω της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, ελπίζουμε όμως να δούμε πρόοδο και σε αυτό το θέμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η συμφωνία έχει υπογραφεί από τις δύο Κυβερνήσεις και έχει συνταχθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Επίσης, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη και την Αίγυπτο, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και με αυτές τις χώρες. Για εμάς είναι προτεραιότητα, βεβαίως, αντιλαμβανόμαστε και τις πολιτικές εξελίξεις και το πολιτικό περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε στη συγκεκριμένη περίοδο.
  • Με την Κυπριακή Δημοκρατία η επαφή μας είναι συνεχής, είναι ένα θέμα το οποίο το έχουμε συζητήσει σε όλα τα επίπεδα και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και εντάσσεται, βέβαια, στην ευρύτερη στρατηγική και το σχεδιασμό που η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν για τις εξελίξεις στην περιοχή. Αλλά και με την Τουρκία επιθυμούμε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ μας και για αυτό το λόγο και υπάρχουν οι διερευνητικές επαφές, προκειμένου να αναζητήσουμε τις δυνατότητες προόδου σε αυτό το ζήτημα.

Α. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, δύο ερωτήσεις. Μήπως θα μπορούσατε να μας πείτε στα ελληνικά πώς ακριβώς έγινε αυτή η δήλωση του Υπουργού Ενέργειας της Αιγύπτου, καταρχήν, για να μην υπάρχει και παρεξήγηση; Δεύτερον, όσον αφορά το θέμα των Σκοπίων υπήρχαν αυτές οι εκδηλώσεις, ας πούμε, αυτό το καρναβάλι στα Σκόπια, δεν πιστεύετε ότι και μετά από αυτό το γεγονός θα πρέπει η ελληνική πλευρά να σκεφτεί καλύτερα το ενδεχόμενο καταγγελίας της ενδιάμεσης συμφωνίας. Συμπληρωματικά σε αυτό, με όλα αυτά που γίνονται εκεί στα Σκόπια τί ακριβώς θα έρθει να κάνει ο κύριος Nimitz στην περιοχή, αν και εφόσον έρθει το Φεβρουάριο; Ευχαριστώ.
  • Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ως προς το πρώτο θέμα που θέσατε, δε θα σας πω εγώ τι είπε ο Υπουργός Ενέργειας της Αιγύπτου. Γνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές αυτού του δημοσιεύματος. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που συγκρατώ είναι ότι στη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών με τον Πρέσβη της Αιγύπτου επιβεβαιώθηκε η σταθερή θέση και επιθυμία της χώρας αυτής για οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλασσίων ζωνών. Γι’ αυτό το λόγο βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις και εξετάζουμε την πραγματοποίηση επόμενης συνάντησης σε τεχνοκρατικό επίπεδο προκειμένου να υπάρξει πρόοδος σε αυτό το ζήτημα. Νομίζω ότι αυτά είναι πολύ ξεκάθαρα και αποτυπώθηκαν και στη συνάντηση που είχαμε με τον Αιγύπτιο Πρέσβη...............www1.mfa gr (Ελληνικό ΥΠΕΞ)

ΣΧΕΤΙΚΑ :

Η Αίγυπτος αμφισβητεί την ελληνική ΑΟΖ

AOZ-ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin