Tuesday, January 10, 2012

Οι γυναίκες της Πόρπης τίμησαν την «Μπάμπω» ....

 Συντάκτης:  Άννα Πατρωνίδου 
-
Το πολύ κρύο δεν εμπόδισε τις γυναίκες του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Πόρπης να γιορτάσουν και φέτος το έθιμο της γυναικοκρατίας ή της μπάμπως όπως χαρακτηριστικά λέγεται στη Θράκη, που σηματοδοτεί την άνοιξη και την ευφορία των καρπών αλλά και την αναγέννηση της φύσης, εφόσον στο πρόσωπο της μπάμπως τιμάται η μαμή, αυτή που για πολλά χρόνια ήταν εκείνη που παραστεκόταν στις λεχώνες και τα νεογέννητα αντιμετωπίζοντας όλες τις δυσκολίες της γέννας.

Η τελετή στην Πόρπη ξεκίνησε από πολύ νωρίς το πρωί και συνεχίσθηκε μέχρι αργά το απόγευμα. Τα μέλη του συλλόγου, γυναίκες κάθε ηλικίας, με το δικό τους μοναδικό τρόπο σταματούσαν τα διερχόμενα αυτοκίνητα και φώτιζαν τους οδηγούς ευχόμενες καλή χρονιά, υγεία και ευημερία. Και όπως βέβαια απαιτεί η ημέρα δεν έλειψαν και τα υπονοούμενα «σεξουαλικής παρενόχλησης». Το εορταστικό της ημέρας συνεχίσθηκε και το βράδυ σε χώρο διασκέδασης της περιοχής όπου βρέθηκαν και πολλοί άλλοι σύλλογοι τιμώντας με αυτό τον τρόπο την ημέρα της «μπάμπως».

Και του χρόνου κορίτσια!

Παρατηρητής Της Θράκης

 

 

 

 

 

 

Εθνολογία, Λαογραφία και Πολιτισμός

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin