Tuesday, December 6, 2011

«Βελούδινη» καταδίκη - Καταδίκη λόγω... δηλώσεων .....

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

 Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι με το "βέτο"* στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι η χώρα μας παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία (το άρθρο 11
«Βελούδινη» καταδίκη επιφύλαξε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην Ελλάδα, κρίνοντας ότι με το βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι η χώρα μας παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία, απόφαση η οποία στοιχειοθετήθηκε από την «κληρονομιά» της κυβέρνησης Καραμανλή και των σχετικών δημόσιων τοποθετήσεων.
 Η απόφαση, ωστόσο, δεν έχει πρακτικές συνέπειες, αφού το Δικαστήριο απέρριψε το βασικό αίτημα της προσφυγής της ΠΓΔΜ που ήταν να διαταχθεί η Αθήνα να μην εμποδίσει ξανά την είσοδο των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς.
Στη χθεσινή του ετυμηγορία το Δικαστήριο απέρριψε ένα προς ένα όλα τα ελληνικά επιχειρήματα που επιδίωκαν να δικαιολογήσουν τη συμπεριφορά της Ελλάδας στο Βουκουρέστι με βάση το γεγονός ότι ήταν πρώτη η ΠΓΔΜ που είχε παραβιάσει την Ενδιάμεση Συμφωνία με την αλυτρωτική ρητορική της, την καπηλεία συμβόλων και τη μη προσέλευση στις διαπραγματεύσεις για το όνομα καλή τη πίστει.


Στην Αθήνα βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, καθώς εκτιμάται πως η απόφαση μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για τα Σκόπια να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ υπογραμμίζεται σε όλους τους τόνους ότι η απόφαση δεν αφορά την υπόθεση της ονομασίας, για την οποία η διαδικασία είναι μία και είναι αυτή που έχει οριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «και όχι κάποιο δικαστήριο». Στο πνεύμα αυτό κινήθηκε και η χθεσινή ανακοίνωση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ για την ονομασία Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση «ευκαιρία για τις δύο πλευρές να σκεφτούν εποικοδομητικά για τη σχέση τους και να εξετάσουν μια νέα πρωτοβουλία για οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας» και δήλωσε την ετοιμότητά του να αναλάβει πρωτοβουλία.
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει την ετοιμότητα της Ελλάδας για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια ονομασία erga omnes. «Η Ελλάδα παραμένει απόλυτα σταθερή στις θέσεις αυτές και μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης», ανέφερε ο Λουκάς Παπαδήμος, προσθέτοντας ότι προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων «είναι η επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης».


ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ.  
«Η επόμενη ημέρα της απόφασης του Δικαστηρίου της Χάγης επιβάλλει σε όλους να επιδείξουν πνεύμα εθνικής ομοψυχίας, μακράν των όποιων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στο πλαίσιο της κόκκινης γραμμής που διαμορφώθηκε με εθνική συνεννόηση, προσφέρουν ένα εποικοδομητικό πλαίσιο διαπραγματεύσεων προς την κατεύθυνση αυτή», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου. «H σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), αποτελεί την καλύτερη δυνατή βάση για την εξεύρεση ενός έντιμου συμβιβασμού, αμοιβαίως επωφελούς, που δεν θα δημιουργεί νικητές και ηττημένους αλλά θα θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας υγιούς και σταθερής διμερούς σχέσης που θα βασίζεται στην αρχή του σεβασμού της καλής γειτονίας και θα ενισχύσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε καταλήγοντας.


«Η Ελλάδα δεν πρέπει να μετακινηθεί από τις κόκκινες γραμμές που έχουν διακηρυχθεί και περιλαμβάνουν και το erga omnes, δηλαδή μια ονομασία έναντι όλων, για κάθε χρήση, και πρέπει ταυτόχρονα μέσα σε κλίμα ενότητας και ομοψυχίας να απαντήσει άμεσα στην επικοινωνιακή επίθεση του κ. Γκρούεφσκι, αναδεικνύοντας το πραγματικό περιεχόμενο της απόφασης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.
«Η απόφαση του Δικαστηρίου μετά την προσφυγή της ΠΓΔΜ επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά το πόσο αδιέξοδη ήταν η τακτική της ονοματολογίας, που διαχρονικά υπερασπίστηκαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, με τη στήριξη των εθνικιστικών κύκλων», σχολίασε το ΚΚΕ, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Η απόφαση του Δικαστηρίου «δεν είναι μια ευχάριστη κατάσταση, γιατί μας βρίσκει σε μια οδυνηρή θέση», είπε στον Real FM, ενώ τάχθηκε κατά μιας σύνθετης ονομασίας και επανέλαβε ότι, αν υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» για τα Σκόπια, το κόμμα του θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Ο ΣΥΝ κάνει λόγο για «αποτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» κι επιρρίπτει ευθύνες στους κκ. Παπανδρέου και Σαμαρά για τις ευκαιρίες που χάθηκαν.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτηρίζει «μη θετική» την εξέλιξη, ενώ ιδιαίτερα αιχμηρή είναι για το παρελθόν, σημειώνοντας ότι στη σημερινή κατάσταση «συνετέλεσαν οι φανατισμοί και οι πατριδοκαπηλίες του 1990-91 και η πλήρης εγκατάλειψη του ζητήματος με τις εκατό και πλέον αναγνωρίσεις που ακολούθησαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μεταξύ 1995 και 2004». «Η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης θέτει τις κυβερνήσεις των δύο χωρών μπροστά στις ευθύνες τους, να παραμερίσουν και να καταδικάσουν τις επικίνδυνες εθνικιστικές και αλυτρωτικές εξάρσεις, να προχωρήσουν το ταχύτερο στην υιοθέτηση αμοιβαίας αποδεκτής ονομασίας, ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά στους διεθνείς οργανισμούς», ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. 

--------------------------------------------------------------
* Η πΓΔΜ κατέθεσε στις 17 Νοεμβρίου 2008 προσφυγή στη Χάγη κατηγορώντας την Ελλάδα ότι έχει παραβιάσει το Αρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, το οποίο προβλέπει ότι η Αθήνα δεν θα εμποδίσει την είσοδο των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς με τη χρήση της προσωρινής τους ονομασίας(ΦΥΡΟΜ, FYROM).
 **Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, η Συμμαχία με ομόφωνη απόφαση δεν προσκάλεσε τα Σκόπια να ενταχθούν σε αυτή. Ωστόσο, από τότε είχε ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση για το αν η αντίρρηση (objection) της ελληνικής πλευράς – και όχι μόνο – ήταν βέτο ή όχι. Πάντως, ο τότε Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής είχε σπεύσει να μιλήσει για βέτο, λίγες ημέρες μετά την απόφαση.
----------------------------------------------------------------------------- 

a1.Ενδιάμεση Συμφωνία

Γ. διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς

Άρθρο 11

1. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας Ενδιάμεσης Συμφωνίας, Το Κόμμα του πρώτου μέρους(ΕΛΛΑΔΑ) συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην αίτηση ή τη συμμετοχή του Κόμματος του δεύτερου μέρους (ΦΥΡΟΜ ,FYROM) σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς στους οποίους το Κόμμα του πρώτου μέρους Είναι μέλος ωστόσο, το Κόμμα του πρώτου μέρους διατηρεί το δικαίωμα να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε συμμετοχή αναφέρεται ανωτέρω εάν και στην έκταση του Κόμματος του δεύτερου μέρους θα πρέπει να αναφέρεται σε τέτοια οργάνωση ή ίδρυμα με διαφορετικό τρόπο από ό, τι στην παράγραφο 2 των Ηνωμένων Εθνών ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 817 (1993) .
2. Τα μέρη συμφωνούν ότι η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη του Κόμματος του δεύτερου μέρους θα πρέπει να υποστηριχθεί μέσω της διεθνούς συνεργασίας, όσο το δυνατόν περισσότερο από μία στενή σχέση του Κόμματος του δεύτερου μέρους με τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
-------------------------------------------------------------------
ΣΧΕΤΙΚΑ:
Καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας
Περιμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης – Ενδιάμεση Συμφωνία – Άρθρο 11
Η καταδίκη θα αφορά στις πολιτικές δηλώσεις που έγιναν από ελληνικής πλευράς και όχι για την κίνηση του βέτο
Ενα διά παραλείψεως έγκλημα στο μέτωπο του Μακεδονικού
Ράπισμα για την Ελλάδα η απόφαση της Χάγης???   
Περιμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης 
Ενδιάμεση Συμφωνία & Χρονικό – Χάγη 
Αρχικά ΜΚ – αμέλεια τελωνείων? 
Paltalk com : Μαυσωλείο Παρακμής 
Απορρίπτουμε τη λεγόμενη σύνθετη ονομασία
ΣΧΕΤΙΚΑ (FYROM SITES): 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin