Sunday, December 4, 2011

Η καταδίκη θα αφορά στις πολιτικές δηλώσεις που έγιναν από ελληνικής πλευράς και όχι για την κίνηση του βέτο ......

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Χάγη*, "το Διεθνές Δικαστήριο, το κυριότερο όργανο των Ηνωμένων Εθνών, θα ανακοινώσει τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, την απόφασή του για την υπόθεση της εφαρμογής της ενδιάμεσης συμφωνίας της 13ης Σεπτεμβρίου 1995 (ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας)".
Η απόφαση θα αναγνωστεί στις 10:00 το πρωί, τοπική ώρα.
Την περασμένη εβδομάδα, για το χειρισμό του θέματος ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, συναντήθηκε με τον τέως πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου και με τον υπουργό Εξωτερικό, Στ. Δήμα.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ενδεχομένως η απόφαση θα είναι υπέρ των Σκοπίων, ενώ η καταδίκη θα αφορά στις κυρίως στις πολιτικές δηλώσεις που έγιναν από ελληνικής πλευράς και όχι για την κίνηση του βέτο ** από τον Κώστα Καραμανλή, στο Βουκουρέστι.
Η απόφαση δεν αναμένεται, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, να έχει επί της ουσίας κάποια συνέπεια για τη χώρα μας, ενώ, από το Δικαστήριο δεν τίθεται θέμα ονομασίας.

news247  gr 
 ----------------------------------------------------------------------------
* Η πΓΔΜ κατέθεσε στις 17 Νοεμβρίου 2008 προσφυγή στη Χάγη κατηγορώντας την Ελλάδα ότι έχει παραβιάσει το Αρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, το οποίο προβλέπει ότι η Αθήνα δεν θα εμποδίσει την είσοδο των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς με τη χρήση της προσωρινής τους ονομασίας(ΦΥΡΟΜ, FYROM).

 **Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, η Συμμαχία με ομόφωνη απόφαση δεν προσκάλεσε τα Σκόπια να ενταχθούν σε αυτή. Ωστόσο, από τότε είχε ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση για το αν η αντίρρηση (objection) της ελληνικής πλευράς – και όχι μόνο – ήταν βέτο ή όχι. Πάντως, ο τότε Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής είχε σπεύσει να μιλήσει για βέτο, λίγες ημέρες μετά την απόφαση.

*** Λεπτές ισορροπίες για το Σκοπιανό - Tη Δευτέρα η απόφαση της Χάγης
Το παζλ απόψεων Παπανδρέου-Σαμαρά-Καρατζαφέρη κι οι χειρισμοί στις Βρυξέλλες
Τη σύγκληση ακόμη και συμβουλίου των αρχηγών των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ο κ. Λ. Παπαδήμοςμε αφορμή την ανακοίνωση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής των Σκοπίων εναντίον της Ελλάδας.
Ο Πρωθυπουργός είναι ενήμερος για τις πτυχές της απόφασης, η οποία, όπως φαίνεται από τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, θα δικαιώνει την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) στο ζήτημα της παραβίασης από την Ελλάδα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας λόγω της αντίρρησης που προέβαλε, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, στην πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στη Συμμαχία.
Στο δεύτερο ερώτημα της σκοπιανής πλευράς που αφορά τη μελλοντική στάση την οποία θα πρέπει να τηρήσει η Αθήνα έναντι των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, διαφαίνεται ότι το Δικαστήριο θα αποφύγει να πάρει θέση – κινούμενο στη λογική του «50-50».
Ωστόσο, καθώς την εβδομάδα που ξεκινά υπάρχουν δύο κρίσιμες συναντήσεις (Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, επίσης στη βελγική πρωτεύουσα), όπου θα συζητηθούν θέματα διεύρυνσης και ίσως το Σκοπιανό, απαιτούνται περίπλοκοι πολιτικοί χειρισμοί. Επιπλέον, αύριο αφικνείται στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και αναμένεται λόγω και της συγκυρίας να συζητήσει το Σκοπιανό στις συναντήσεις που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, τον κ. Παπαδήμο και τους προέδρους του ΠαΣοΚ και της ΝΔ.
Αποκλίνουσες θέσεις
Ο χειρισμός του θέματος δεν θα είναι εύκολος. Και αυτό καθώς ήδη διαφαίνονται αποκλίνουσες θέσεις επί της εκκρεμότητας της ονομασίας. Ηδη άλλωστε ο κ. Παπαδήμος συζήτησε το θέμα σε συνάντηση που είχε με τον κ. Γ. Παπανδρέου την Παρασκευή, ενώ αναμενόταν να έχει τετ α τετ συνάντηση και με τον κ. Αντ. Σαμαρά. Εκτενή συζήτηση είχε, επίσης την Παρασκευή, με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Στ. Δήμα.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είχε αναφερθεί στην πιθανότητα η νέα κυβέρνηση να κληθεί να χειριστεί την «καυτή πατάτα» με την πΓΔΜ. Ο πρόεδρος της ΝΔ από την πλευρά του τηρεί «σιγήν ιχθύος» και αποφεύγει κάθε σχόλιο, αν και οι σκληρές θέσεις του παραμένουν γνωστές και αμετάβλητες. Οσο για τον κ. Γ. Καρατζαφέρη, υπήρξε κάτι παραπάνω από σαφής πριν από λίγες ημέρες, λέγοντας ότι εφόσον υπάρξει λύση σύνθετης ονομασίας θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι αναμένεται να προβεί σε επικοινωνιακή αντεπίθεση προκειμένου να εκμεταλλευθεί πολιτικά το ζήτημα. Στα Σκόπια έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες στοχευμένες ενημερώσεις δημοσιογράφων και έχει ζητηθεί απόλυτη σιωπή ως την ανακοίνωση της απόφασης.
Πιθανά προβλήματα
Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρεί ότι αν υπάρξει κακοφωνία στους κόλπους της κυβέρνησης, αυτό ίσως να δώσει την ευκαιρία σε τρίτους να εγείρουν το ζήτημα. Και επιπλέον ο κ. Παπαδήμος πρέπει να απαντήσει στην επιστολή που του έστειλε πριν από λίγες ημέρες ο Νίκολα Γκρούεφσκι καλώντας τον να βοηθήσει τα Σκόπια να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Επιπλέον, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο χώρες όπως η Βρετανία ή η Σουηδία, οι οποίες και στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην Ελλάδα στα θέματα της διεύρυνσης, με αφορμή το Σκοπιανό να επανέλθουν κατά το αυριανό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Ανάλογο φαινόμενο θα μπορούσε να λάβει χώρα και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπου κράτη-μέλη όπως η Τουρκία ίσως αμφισβητήσουν την ομόφωνη απόφαση του Βουκουρεστίου στην υπουργική σύνοδο της Συμμαχίας στις 7-8 Δεκεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ:

Ενα διά παραλείψεως έγκλημα στο μέτωπο του Μακεδονικού

Ράπισμα για την Ελλάδα η απόφαση της Χάγης???   

Περιμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης 

Ενδιάμεση Συμφωνία & Χρονικό – Χάγη 

Αρχικά ΜΚ – αμέλεια τελωνείων? 

Paltalk com : Μαυσωλείο Παρακμής 

Απορρίπτουμε τη λεγόμενη σύνθετη ονομασία

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin