Sunday, December 18, 2011

Οταν ο Πάπας δήλωνε ότι «η Μακεδονία είναι ελληνική» ......

ΝΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ
Συνέντευξη στην «Κ.Ε.» το 1992
Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο ΙΙ ήταν, μια χαρισματική προσωπικότητα που σφράγισε το Βατικανό στο τέλος του 20ού αιώνα, είχε παραχωρήσει μια αποκλειστική συνέντευξη στην «Κυριακάτικη Ε» που δημοσιεύτηκε στις 21 Ιουνίου 1992.
Η Αγία Εδρα είχε χαρακτηρίσει την «Ε» μία εκ των σοβαρότερων εφημερίδων της Ελλάδας, γι’ αυτό και την προτίμησε. Την ίδια τη συνέντευξη την χαρακτήρισε «μια συνέντευξη με σημασία και πολλά μηνύματα». (Η προηγούμενη συνέντευξη σε ελληνική εφημερίδα είχε δοθεί από τον προκάτοχό του το 1957 στην «Καθημερινή» και στον εκλιπόντα συνάδελφο Οδυσσέα Ζούλα.)
Η συγκυρία που δόθηκε η συνέντευξη είχε θεωρηθεί καθοριστική τόσο για την ελληνική όσο και για την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Τις λοιπές θέσεις του Ποντίφικα μετέφερε στην «Κ.Ε.» ο επίσκοπος Θυβάρεως, γ.γ. του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών, Πιερ Ντιπρέ, μέσω ενός διαχρονικού κειμένου.
Διατυπώθηκε η καλή άποψη της Αγίας Εδρας για τον «πεφωτισμένο ταγό» της Ανατολικής Εκκλησίας, Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
«Η Μακεδονία είναι ελληνική, πατρίδα του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, του Μεθοδίου και του Κυρίλλου. Το Βατικανό καταδικάζει οποιαδήποτε πλαστογράφηση της ιστορίας της».
Η συγκεκριμένη δήλωση του Πάπα ήρθε σε μια ηλεκτρισμένη τότε πολιτικά ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα -κυρίως- για το θέμα του Μακεδονικού Ζητήματος.
Εποχή «Μακεδονικού»
Να θυμίσουμε πως το συγκεκριμένο διάστημα είχε αποπεμφθεί από την κυβέρνηση ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αντ. Σαμαράς για τις θέσεις του στο «Μακεδονικό». Το υπουργείο Εξωτερικών είχε αναλάβει ο πρωθυπουργός Κων. Μητσοτάκης. Τότε, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ βομβάρδιζαν τη Γιουγκοσλαβία και είχαν ορμητήριο τη βάση του Αβιάνο. Με κάθε εξόρμηση των συμμαχικών αεροσκαφών ο εναέριος χώρος της Ιταλίας έκλεινε για τα αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας, ώστε να διευκολυνθεί η εναέρια κυκλοφορία των συμμαχικών πολεμικών αεροσκαφών.
Την προεδρία της Ε.Ε. τότε είχε η Πορτογαλία, όπου στη σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας -λίγες ημέρες αργότερα- θα συζητούνταν το Μακεδονικό και η γνωστή λύση Πινέιρο (υπουργού Εξωτερικών). Είχε προταθεί η FYROM να ονομαζόταν «Nova Macedonia». Η παρέμβαση του Ποντίφικα άλλαξε το κλίμα της συνόδου κορυφής από πλευράς καθολικών.
Στη συνέντευξη ο Πάπας δήλωσε ότι «το Βατικανό δεν έπαψε να ενδιαφέρεται ποτέ για τα πολιτικά, τα οικονομικά και τα πολιτιστικά θέματα που αφορούν την κοινωνία.
Η Εκκλησία πρέπει να δίνει πρώτη μαρτυρία δικαιοσύνης και νομιμότητας. Κάθε παρέκκλιση από αυτές της αρχές είναι καταδικαστέα», είχε τονίσει.
Η Αγία Εδρα, μέσω της συνέντευξης αυτής, είχε πάρει τότε θέση για το Κυπριακό και το Γιουγκοσλαβικό. «Η αυτονομία», είχε διατυπώσει για το Γιουγκοσλαβικό, «πρέπει να βασίζεται στις αρχές του Ελσίνκι, των διεθνών συμβάσεων του ΟΗΕ και της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, κυρίως ως προς τις θρησκευτικές μειονότητες». Ακόμα είχε στείλει μήνυμα στον τότε αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, προτρέποντάς τον: «Οι ορθόδοξοι και οι καθολικοί οφείλουν να τα βρουν».

Want more of this? See these Posts:
  1. Φίλιπ Ρίκερ δήλωσε ότι «δεν είναι δουλειά των ΗΠΑ» να βοηθήσουν την ΠΓΔΜ…
  2. ΗΠΑ: Βουλευτές καταγγέλλουν ότι τα Σκόπια υπονομεύουν την καλή γειτονία
  3. Ίμια: Διαταγή «κάψτε την ελληνική σημαία»
  4. Αδυναμία να ελέγξει τους στρατηγούς για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο δήλωνε ο Ερντογάν
  5. Νίμιτς: Απορρίπτει ισχυρισμούς ότι η Ελληνική Διασπορά ζήτησε διαγραφή της «μακεδονικής γλώσσας»

1 comment :

  1. ΦΑΒΟΡΙ Ο ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑ
    Αφρικανός ο διάδοχος του Πάπα;

    Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Πάπα Βενέδικτου, άρχισε η διαδοχολογία, με έναν καρδινάλιο από την Γκάνα, τον Πίτερ Τάρκσον, να λανσάρεται ως το φαβορί.

    Όπως δείχνούν και οι λίστες που έδωσαν οι εταιρείες στοιχημάτων Paddy Power και Ladbrokes τις οποίες αναδημοσιεύει η Guardian, ο Peter Kodwo Appiah Turkson, καρδινάλιος από την Γκάνα, εμφανίζεται ως φαβορί για την διαδοχή του Βενέδικτου του 16ου. Ακολουθούν ο Francis Arinze από την Νιγηρία, ο Marc Ouellet από τον Καναδά, ο Ιταλός Angelo Scola και η λίστα συμπληρώνεται με υποψήφιους και από την Λατινική Αμερική, όπως ο Odilo Scherer αρχιεπίσκοπος στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

    Ο καρδινάλιος από την Γκάνα, θεωρείται ικανός στην επικοινωνία και η ηλικία του- 64 ετών- είναι ένα από τα ατού του, αν αναλογιστεί κανείς ότι ένα από τα βασικά προβλήματα του Βενέδικτου ήταν ότι κατά την εκλογή του το 2005 έκλεινε ήδη τα 78 του έτη.

    Ωστόσο όπως γράφει και η Telegraph, ο Arinze ίσως είναι μια πιο ασφαλής επιλογή μετά την ξαφνική αποχώρηση του Βενέδικτου, καθώς το όνομά του είχε αναφερθεί και το 2005.

    Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, αυτό ίσως να σημαίνει ότι εγκαινιάζεται μια εποχή κατά την οποία ο Πάπας εκλέγεται με «γεωγραφικά» κριτήρια.

    Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι μισοί πιστοί της Καθολικής Εκκλησίας είναι στην Λατινική Αμερική και περί τα 165 εκατομμύρια στην Αφρική, ίσως να μην είναι και τόσο «σωστό» ο Πάπας να είναι ευρωπαϊκής καταγωγής, γράφει η Guardian.
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63781153

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin