Monday, December 5, 2011

Αντιδράσεις της ΠΓΔΜ στην απόφαση της Χάγης ......

Συνεδρίαση της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, στην οποία θα εξεταστεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, πρόκειται να ξεκινήσει σε λίγη ώρα στα Σκόπια.

Στη συνεδρίαση, που θα διεξαχθεί στο προεδρικό μέγαρο, στα Σκόπια, θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και ο πρόεδρος της Βουλής Τράικο Βελιάνοφσκι.

Τα ΜΜΕ των Σκοπίων, στις πρώτες τους αναφορές για τη σημερινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, προβάλλουν κυρίως το πρώτο σκέλος της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11, παράγραφος 1, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από το 1995.


Η είδηση προβάλλεται ήδη από τις ιστοσελίδες ροής των ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, υπό τους εξής τίτλους:


Εφημερίδα "Ντνέβνικ" (Dnevnik): "Η Χάγη καταδίκασε την Ελλάδα", εφημερίδα "Ουτρίνσκι Βέσνικ" (Utrinski Vesnik): "Το ΔΔΧ αποφάσισε ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία", τηλεοπτικός σταθμός "Alfatv": "Η Ελλάδα δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας".


Στην παράγραφο 1 του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας αναφέρεται ότι "το Πρώτο Συμβαλλόμενο Μέρος (σ.σ.: Ελλάδα) συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην αίτηση εισδοχής ή στη συμμετοχή του Δευτέρου Συμβαλλομένου Μέρους (σ.σ.: ΠΓΔΜ) ως μέλους σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς, στους οποίους το Πρώτο Συμβαλλόμενο Μέρος είναι μέλος. Το Πρώτο Συμβαλλόμενο Μέρος, εντούτοις, διατηρεί το δικαίωμα να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε συμμετοχή από τις, προαναφερθείσες εάν, και στο μέτρο που, το Δεύτερο Συμβαλλόμενο Μέρος πρόκειται να αναφέρεται σε τέτοιους οργανισμούς ή θεσμούς διαφορετικά από ό,τι στην παράγραφο 2 της αποφάσεως 817 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (σ.σ δηλ. ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας)".


Στις ίδιες αναφορές των ΜΜΕ των Σκοπίων, σε δεύτερο πλάνο προβάλλεται το δεύτερο σκέλος της απόφασης του ΔΔΧ, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα, στο μέλλον, δεν υποχρεούται να μην εγείρει αντιρρήσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς. 

enet gr    

 ΣΧΕΤΙΚΑ:
Καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας
Περιμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης – Ενδιάμεση Συμφωνία – Άρθρο 11
Η καταδίκη θα αφορά στις πολιτικές δηλώσεις που έγιναν από ελληνικής πλευράς και όχι για την κίνηση του βέτο
Ενα διά παραλείψεως έγκλημα στο μέτωπο του Μακεδονικού
Ράπισμα για την Ελλάδα η απόφαση της Χάγης???   
Περιμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης 
Ενδιάμεση Συμφωνία & Χρονικό – Χάγη 
Αρχικά ΜΚ – αμέλεια τελωνείων? 
Paltalk com : Μαυσωλείο Παρακμής 
Απορρίπτουμε τη λεγόμενη σύνθετη ονομασία



No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin