Wednesday, December 7, 2011

"Προστάτης" των Σκοπίων η Τουρκία ......


 
Ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση θέλει η Άγκυρα
Χρειάστηκαν 24 ώρες προκειμένου η τουρκική διπλωματία να… αποκωδικοποιήσει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και να τοποθετηθεί δημοσίως υπέρ των Σκοπίων.

“Το Διεθνές Δικαστήριο απεφάνθη ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία. Αντιμετωπίζουμε με ικανοποίηση την εν λόγω απόφαση με την ελπίδα ότι θα επιταχύνει τις προσπάθειες της “Μακεδονίας” για την ενοποίησή της με την Ευρώπη και τους Ευρωατλαντικούς θεσμούς και θα εξασφαλίσει υποστήριξη σε νομική βάση”*[1], αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Η Τουρκία θα συνεχίσει να εξασφαλίζει την απαιτούμενη υποστήριξη έτσι ώστε η Μακεδονία να ολοκληρώσει το χρονοδιάγραμμα ενοποίησης με την Ευρώπη και τους Ευρωατλαντικούς θεσμούς χωρίς καθυστέρηση”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση που συνέταξαν οι Τούρκοι διπλωμάτες. Αν μη τι άλλο, με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα παραδέχεται ότι κάνει λόμπινγκ υπέρ των Σκοπίων. Το ερώτημα είναι τι παιγνίδι είναι έτοιμοι να παίξουν και πάλι οι Τούρκοι, από την στιγμή που το ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι οι αποφάσεις σχετικά με το ενδεχόμενο ένταξης της FYROM στην Ατλαντική Συμμαχία δεν έχουν αλλάξει.

“Η απόφαση της Χάγης δεν αλλάζει την απόφαση που έλαβαν οι Σύμμαχοι στη σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008″, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν και υπογράμμισε ότι “η FYROM θα λάβει πρόσκληση ένταξης μόλις επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας”.

Παρά την ξεκάθαρη δήλωση του κ. Ράσμουσεν, οι Τούρκοι προαναγγέλουν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να ενταχθούν τα Σκόπια στους ευρωατλαντικούς θεσμούς χωρίς καθυστέρηση. Ενδεχομένως οι Τούρκοι διπλωμάτες επιχειρήσουν να κινηθούν προς την κατεύθυνση αυτή στην αυριανή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα, στην ανακοίνωσή της, κρίνει σκόπιμο να επαναλάβει πόσο πολύ στηρίζει την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. “Η Τουρκία η οποία αναγνώρισε την Μακεδονία με την συνταγματική της ονομασία και την εθνική της ταυτότητα, και ήταν μια από τις πρώτες χώρες που άνοιξε πρεσβεία στα Σκόπια, πιστεύει ότι η πολυεθνική, πολυπολιτισμική και δημοκρατική Μακεδονία φέρει μεγάλη σημασία από πλευράς ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια”.

Και να σκεφτεί κανείς ότι την Τρίτη, ημέρα που εκδόθηκε η ανακοίνωση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου είχε συνάντηση με το Σταύρο Δήμα στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ που διεξήχθη στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
——–
2.«Σφήνα» Τούρκων στο Σκοπιανό
Η Αγκυρα δείχνει ότι προτίθεται να ανακινήσει το θέμα της πρόσκλησης των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ
«Σφήνα» μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων επιχειρεί να μπει η Τουρκία μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ). Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την Τρίτη ανακοίνωση με την οποία εκφράζει «ικανοποίηση για την εν λόγω απόφαση με την ελπίδα ότι θα επιταχύνει τις προσπάθειες της “Μακεδονίας” για την ενοποίησή της με την Ευρώπη και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς και θα εξασφαλίσει υποστήριξη σε νομική βάση».*[1]


Όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι, η Αγκυρα δείχνει με την ανακοίνωση αυτή ότι προτίθεται να ανακινήσει το θέμα της πρόσκλησης των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Στ. Δήμας έθεσε μάλιστα το θέμα επιτακτικά στον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της υπουργικού συνόδου του ΟΑΣΕ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Ο κ. Δήμας συναντήθηκε στο Βίλνιους και με τον σκοπιανό ομόλογό του Ν. Πόποσκι, με τον οποίο αντηλλάγησαν οι γνωστές θέσεις των δύο πλευρών μία μόλις ημέρα μετά την έκδοση της απόφασης της Χάγης.
Στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει εγρήγορση, αλλά και σχετική ανησυχία ώστε να αποφευχθούν «διπλωματικά ατυχήματα». Και μπορεί το περιθώριο μέχρι τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας (την Τετάρτη και την Πέμπτη, 7-8 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες) να είναι πολύ περιορισμένο για κάποια δραματική κίνηση, ωστόσο το πεδίο μάχης σε αυτό το θέμα ενδέχεται να είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2012, στο Σικάγο. Δεν αποκλείεται μία «συμμαχία προθύμων», όπως η Τουρκία ή η Σλοβενία να ανοίξει και πάλι το ζήτημα της ομόφωνης απόφασης του Βουκουρεστίου.
Οι διαθέσεις συγκεκριμένων χωρών να πιέσουν την Ελλάδα να μεταβάλει στάση φάνηκε και κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος των πιέσεων προς την ελληνική πλευρά, συνάντησε όμως την αντίδραση του κ. Δήμα.
Την Τρίτη, ο σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι. Ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε σύμφωνα με το σκοπιανό ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΜΙΑ» ότι η χώρα του αναμένει ότι τα κράτη – μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα σεβαστούν την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου ως ιδρυτικά του μέλη. Δεν παρέλειψε μάλιστα να ρίξει το βάρος για τη μη επίλυση του ονοματολογικού στην… Ελλάδα και στην εσωστρέφεια που επικρατεί στη χώρα λόγω των οικονομικών προβλημάτων.
tovima gr


---------------------------------------------------------------------------------------------------
   [1]........Uluslararası Adalet Divanı, Yunanistan’ın Geçici Anlaşma’yı ihlal ettiğine hükmetmiştir. "Makedonya’nın" Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşme çabalarına ivme kazandıracağı ve hukuki zeminde (σε νομική βάση)  destek sağlayacağı ümidiyle bahsekonu kararı memnuniyetle karşılıyoruz.(Αντιμετωπίζουμε με ικανοποίηση ,ευχαρίστηση την εν λόγω απόφαση )

  "Makedonya’yı" anayasal ismi ve ulusal kimliğiyle tanıyan ve Üsküp’te Büyükelçilik açan ilk ülkelerden biri olan Türkiye, çok etnili, çok kültürlü ve demokratik Makedonya’nın Balkanlar’da barış ve istikrar açısından büyük önem taşıdığına inanmaktadır.  
         
  Türkiye,  "Makedonya’nın" vakit kaybetmeden Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşme sürecini tamamlaması için gerekli desteği (απαιτούμενη υποστήριξη) sağlamaya devam edecektir.

ΣΧΕΤΙΚΑ:
1. No: 279, 6 Aralık 2011, Yunanistan'ın Makedonya'nın NATO üyeliğini veto etmesine ilişkin UAD kararı hk. 

2. No: 279, 6 December 2011, Press Release Regarding the Judgment of the International Court of Justice on Greece’s vetoing Macedonia’s NATO membership 


 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin