Monday, December 5, 2011

Χάγη : το Άρθρο 11, παρ. 1 αφορά μία στενότερη ερμηνεία σχετικά με την ανάγκη η αντίρρηση να εκδηλωθεί με προβολή βέτο ή με αντίρρηση (objection) σε ψηφοφορία .....

Με ψήφους 15 υπέρ και μία κατά το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκανε δεκτή την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας για την υπόθεση της εφαρμογής της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, λόγω της αντίρρησης που προέβαλε η Αθήνα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, στην πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης, η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.
Ειδικότερα, το Δικαστήριο έκρινε ότι η πρόβλεψη του κειμένου ότι η Ελλάδα δεν θα φέρει αντίρρηση στην είσοδο των Σκοπίων σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς εφόσον η χώρα αποπειράται να εισέλθει με το προσωρινό της όνομα «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)» έχει ευρεία ερμηνεία.
Επομένως, περιλαμβάνει κάθε είδους αντίρρηση και όχι, όπως ισχυρίστηκε η ελληνική πλευρά, ότι το Άρθρο 11, παρ. 1 αφορά μία στενότερη ερμηνεία σχετικά με την ανάγκη η αντίρρηση να εκδηλωθεί με προβολή βέτο ή με αντίρρηση σε ψηφοφορία σε διεθνή οργανισμό.
Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται πως η ΠΓΔΜ έχει δικαίωμα να θέτει υποψηφιότητα σε οργανισμούς όπου η επιλογή των μελών γίνεται με ψηφοφορία.
Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς ότι η ΠΓΔΜ, αφού γίνει δεκτή σε κάποιον διεθνή ή περιφερειακό οργανισμό θα αρχίσει να χρησιμοποιεί τη συνταγματική της ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι με βάση το Άρθρο 11, παράγραφος 2, αλλά επίσης με βάση το Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών,  το αίτημα της ελληνικής πλευράς δεν δικαιολογεί την προβολή αντίρρησης στην είσοδο στο ΝΑΤΟ ως ΠΓΔΜ.
Να σημειωθεί ότι με 14 ψήφους υπέρ και δύο κατά το δικαστήριο δήλωσε αρμόδιο να εξετάσει την προσφυγή, ενώ η Ελλάδα είχε θέσει θέμα αναρμοδιότητάς του.
Τη σύγκληση ακόμη και συμβουλίου των αρχηγών των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση εξετάζει τώρα ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με αφορμή την ανακοίνωση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Η απόφαση του Δικαστηρίου σε καμία περίπτωση δεν επιλύει τη διαφορά των δύο χωρών ως προς την ονομασία, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον όρο Μακεδονία που θέλησε να υιοθετήσει η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία όταν κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1992.
Ήδη πάντως στην Αθήνα, διαφαίνονται αποκλίνουσες θέσεις επί της εκκρεμότητας της ονομασίας.
Ο Πρωθυπουργός συζήτησε το θέμα σε συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου την περασμένη Παρασκευή, ενώ αναμενόταν να έχει τετ α τετ συνάντηση και με τον Αντώνη Σαμαρά.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, πάντως, υπήρξε κάτι παραπάνω από σαφής πριν από λίγες ημέρες, λέγοντας ότι εφόσον υπάρξει λύση σύνθετης ονομασίας θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρουέφσκι αναμένεται να προβεί σε επικοινωνιακή αντεπίθεση προκειμένου να εκμεταλλευθεί πολιτικά το ζήτημα.
Ο κ. Παπαδήμος πρέπει να απαντήσει στην επιστολή που του έστειλε πριν από λίγες ημέρες ο Νίκολα Γκρούεφσκι καλώντας τον να βοηθήσει τα Σκόπια να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Επιπλέον, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο χώρες όπως, η Βρετανία ή η Σουηδία, οι οποίες και στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην Ελλάδα στα θέματα της διεύρυνσης, με αφορμή το Σκοπιανό να επανέλθουν κατά το αυριανό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.
Ανάλογο φαινόμενο θα μπορούσε να λάβει χώρα και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπου κράτη-μέλη όπως η Τουρκία ίσως αμφισβητήσουν την ομόφωνη απόφαση του Βουκουρεστίου στην υπουργική σύνοδο της Συμμαχίας στις 7-8 Δεκεμβρίου.
*******************************************************************************

a1.Ενδιάμεση Συμφωνία

Γ. διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς

Άρθρο 11

1. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας Ενδιάμεσης Συμφωνίας, Το Κόμμα του πρώτου μέρους(ΕΛΛΑΔΑ) συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην αίτηση ή τη συμμετοχή του Κόμματος του δεύτερου μέρους (ΦΥΡΟΜ ,FYROM) σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς στους οποίους το Κόμμα του πρώτου μέρους Είναι μέλος ωστόσο, το Κόμμα του πρώτου μέρους διατηρεί το δικαίωμα να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε συμμετοχή αναφέρεται ανωτέρω εάν και στην έκταση του Κόμματος του δεύτερου μέρους θα πρέπει να αναφέρεται σε τέτοια οργάνωση ή ίδρυμα με διαφορετικό τρόπο από ό, τι στην παράγραφο 2 των Ηνωμένων Εθνών ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 817 (1993) .
2. Τα μέρη συμφωνούν ότι η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη του Κόμματος του δεύτερου μέρους θα πρέπει να υποστηριχθεί μέσω της διεθνούς συνεργασίας, όσο το δυνατόν περισσότερο από μία στενή σχέση του Κόμματος του δεύτερου μέρους με τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
**********************************************************************
 ΣΧΕΤΙΚΑ:
Απέρριψε η Χάγη το κεντρικό αίτημα των Σκοπίων
Καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας
Περιμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης – Ενδιάμεση Συμφωνία – Άρθρο 11
Η καταδίκη θα αφορά στις πολιτικές δηλώσεις που έγιναν από ελληνικής πλευράς και όχι για την κίνηση του βέτο
Ενα διά παραλείψεως έγκλημα στο μέτωπο του Μακεδονικού
Ράπισμα για την Ελλάδα η απόφαση της Χάγης???   
Περιμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης 
Ενδιάμεση Συμφωνία & Χρονικό – Χάγη 
Αρχικά ΜΚ – αμέλεια τελωνείων? 
Paltalk com : Μαυσωλείο Παρακμής 
Απορρίπτουμε τη λεγόμενη σύνθετη ονομασία

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin