Saturday, December 31, 2011

Κοιτάζοντας τον ήλιο (Βεργίνας) με τα δικά μου μάτια (1ο Μέρος) ....

Μετά τον βανδαλισμό
Στην πρόσοψη κεντρικής πολυκατοικίας, δίπλα στα Πανεπιστήμια και στο ξενοδοχείο ABC,  κοντά στην Καμάρα, δηλαδή σε κεντρικότατο σημείο της πόλης της Θεσσαλονίκης, υπήρχε ανάγλυφος ο ήλιος της Βεργίνας και η επιγραφή : "Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ".

Προφανώς οι ιδιοκτήτες της οικοδομής, κατά την πρόσφατη πολυδάπανη ανακαίνιση, σκέφτηκαν ότι λόγω της
κεντρικότατης θέσης της ιδιοκτησίας τους και του γνωστού προβλήματος με τους βόρειους γείτονες μας να συμβάλουν, προσθέτοντας κάτι παραπάνω στα έξοδα τους, στο εθνικό αυτό θέμα. Δεν είναι κάτι που ανεβάζει την αξία της ιδιοκτησίας με οικονομικούς όρους. Συνεπώς η πρωτοβουλία τους δεν φαίνεται να είχε ιδιοτελείς σκοπούς.

Να όμως που ένα πρωινό εδώ και ένα μήνα περίπου αντίκρισαν την αποτρόπαια εικόνα του βανδαλισμού από Ελληνικά χέρια. Με ένα δοχείο μίνιο/μπογιά κάποιοι βραδιάτικα κατέστρεψαν μεγάλο τμήμα της πρόσοψης με σκοπό να λερωθεί ο ανάγλυφος ήλιος της Βεργίνας και η επιγραφή. Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να πει ότι κάνοντας χρήση ιστορικού και εθνικού συμβόλου (Σημαίας κλπ) θα πρέπει να είναι σε θέσει να το υπερασπίζεται. Που να υποψιαστεί όμως ο καθένας μας, μέχρι τώρα βέβαια, ότι ήρθε η εποχή που πρέπει να τα υπερασπιζόμαστε και από ομοεθνείς μας.


Σε κάθε περίπτωση όμως το γεγονός είναι ότι εδώ και ένα μήνα περίπου ο κάθε περαστικός Θεσσαλονικιός, που έχει μάτια και βλέπει, αντικρίζει την εικόνα της βεβήλωσης σε κεντρικότατο σημείο και σε μεγάλη κλίμακα δίχως να έχει γίνει καμία ενέργεια, είτε από ιδιώτες, είτε από τις αρχές. Και δεν είναι μόνο όμως  ο Θεσσαλονικιός περαστικός. Την εικόνα αυτή αντικρίζουν Σκοπιανοί αλλά και άλλοι τουρίστες από όλα τα μέρη του κόσμου. Με δεδομένη την διεκδίκηση μέρους της ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού από τους βόρειους γείτονες μας και ορισμένων παραγράφων στην απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης θα ήταν χρήσιμο να κοιτάξουμε την εικόνα αυτή , όπως είναι τώρα, με τα μάτια ενός
Σκοπιανού σε δεύτερη φάση  και μια τρίτη φορά με τα μάτια ενός ξένου τουρίστα που επισκέπτεται την πόλη της Θεσσαλονίκης. Και αυτό θα γίνει σε επόμενες αναρτήσεις διότι εκεί οι σκέψεις και οι παραστάσεις που δημιουργούνται είναι πολύ πιο σημαντικές. Ο επισκέπτης πάντα βλέπει περισσότερα από τον μόνιμο κάτοικο και ιδίως οι εικόνες (όσο χίλιες λέξεις) αποτυπώνονται αναλλοίωτα στην μνήμη του.
* Η φωτογραφία ντροπής, βεβήλωσης, πάνω , είναι σκόπιμα θολή και παραμορφωμένη για να μην πέσει σε χέρια Σκοπιανών.

Πριν τον βανδαλισμό



ΣΧΕΤΙΚΑ:

1. Ένας χρόνος χαμένος για τα εθνικά μας θέματα

2. Ζητούνται εθνικοί ευεργέτες και κυβερνήσεις να τους εμπνεύσουν

3. Χάγη πριν και μετά

4. Ενδιάμεση Συμφωνία & Χρονικό – Χάγη

5. Αρχικά ΜΚ - αμέλεια τελωνείων?

6. Πότε τέλειωσε ιστορικά ο Ελληνισμός

7. Άκου λοιπόν Έλληνα ανθρωπάκο : Με τρελαίνεις που σε βλέπω να παραδίνεις την Ελλάδα στο Φίλιππο στη Χαιρώνεια

8. Paltalk com : Μαυσωλείο Παρακμής

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin