Friday, July 15, 2011

Επιστολή Στ. Παπαθεμελή προς τον καθηγητή Richard Stoneman (Θεσσαλονίκη 8/5/2011) ..........

Θεσσαλονίκη 8/5/2011
                                                                          Καθηγητή
                                                                           Κύριο Richard Stoneman
 Kύριε Καθηγητά,
Κατά τη σημερινή παρουσίαση του βιβλίου σας  -πρόλαβα να παρακολουθήσω το μεγαλύτερο μέρος της- η απάντησή σας στην ερώτηση ακροατή για την ελληνικότητα των αρχαίων Μακεδόνων δεν ήταν ό,τι θα περιμέναμε από σας σαφής και κατηγορηματική.
Είμαι βέβαιος ότι η επιστημονική σας ευσυνειδησία  αναγνωρίζει τις αδιάψευστες ιστορικές πηγές που βοούν για την ελληνικότητα των Μακεδόνων.
 Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω εντελώς ενδεικτικά:
 α)   Την δήλωση Αλεξάνδρου του Α’: «Αυτός τε ΄Ελλην το γένος ειμί  τ’ωρχαίον και αντ’ ελευθέρης δεδουλωμένην ουκ άν  εθύλοιμι οράν την Ελλάδα (Ηρόδοτος 9,45)
 β)   Την αναφορά του Ισοκράτη προς τον Φίλιππο: «Άπαντες σοι χάριν έξουσιν, οι μεν ‘Ελληνες υπέρ ών εύ πάσχωσι, το δε των άλλων γένος ήν δια σε βαρβαρικής δεσποτείας απαλλαγέντες ελληνικής επιμελείας τύχωσι  » (Ισοκράτης, Φίλιππες  Ξε 1541)
 γ)   Δεν σας διαφεύγει επίσης ότι στους Ολυμπιακούς αγώνες μετείχαν μόνον  Έλληνες και γι’ αυτό τον λόγο μετείχαν οι Μακεδόνες.
 δ)   Οι χιλιάδες επιγραφές που η αρχαιολογική σκαπάνη απεκάλυψε στο έδαφος της Μακεδονίας και του τμήματος του αρχαίου Μακεδονικού Βασιλείου που είναι σήμερα στα όρια του σκοπιανού κράτους είναι απαξάπασες  στην ελληνική γλώσσα, τη γλώσσα που μιλούσε και έγραφε ο μέγιστος των Μακεδόνων Αλέξανδρος ο Φιλίππου και ο κορυφαίος των φιλοσόφων Μακεδών Αριστοτέλης.
 ε)   Το ιδεολόγημα περί μη ελληνικότητας των Μακεδόνων εμφανίστηκε το πρώτον δειλά τον 19ου αιώνα στα πλαίσια του νεοφανούς τότε πανσλαβιστικού οράματος  που στόχευε στην έξοδο των Σλάβων στο Αιγαίο. Συστηματοποιήθηκε μετά το 1944 προς πραγμάτωση του σταλινο-τιτοϊκού οράματος περί Μεγάλης Μακεδονίας, ασφαλώς κομμουνιστικής.
-         Το καρκίνωμα του ψευδωνύμου μακεδονικού έθνους συντηρείται σήμερα με την στήριξη του ψευδωνύμου μακεδονικού προτεκτοράτου στο οποίο επενδύουν ως μη όφειλαν δυστυχώς οι ΗΠΑ κυρίως με την κυβέρνηση Μπούς, αλλά και τώρα.
Η παρούσα σκοπιανή ηγεσία με την αδρή στήριξη της Ουάσιγκτον ιδίως από εποχής Μπους επιμένει να ζει  μέσα στις ψευδαισθήσεις ως απευθείας καταγόμενη από τον Φίλιππο και τον Μέγα Αλέξανδρο. Στην πραγματικότητα τα Σκόπια αναδεικνύονται ένας  μόνιμος αποσταθεροποιητικός παράγων στην περιοχή.
στ)  Τέλος επειδή επικαλεστήκατε στην απάντησή σας τον Δημοσθένη, νομίζω οφείλει κανείς να προσμετρήσει το ασίγαστο και παράφορο πάθος του Αθηναίου ρήτορα και πολιτικού προς τον Φίλιππο που τον έβλεπε ως το απόλυτο κακό.
Ειδικότερα ο χαρακτηρισμός «βάρβαρος» απευθύνεται προσωπικά στον Φίλιππο και όχι στους Μακεδόνες. Στον λόγο του μάλιστα Κατά Φιλίππου Γ, 31 περιλούει τον Μακεδόνα ηγέτη με ακατανόμαστες  ύβρεις όπως  «όχι μονάχα ΄Ελληνας δεν είναι,  αλλά ούτε καλής προέλευσης βάρβαρος»….
          Στο πρωτότυπο: «Ού μόνον ουχ Έλληνος όντος, ουδέ προσήκοντος ουδέν τοις Έλλησιν, αλλά ουδέ βαρβάρου εντεύθεν όθεν καλόν ειπείν, αλλ’ ολέθρου Μακεδόνος  όθεν  ούδ’ ανδράποδον σπουδαίον ουδέν ήν πρότερον πρίασθαι».
Ο Δημοσθένης είναι στην προκείμενη περίπτωση χυδαίος υβριστής με αγοραία και ελεεινή συμπεριφορά.
Του την ανταπέδωσε όχι ο Φίλιππος αλλά ο Αθηναίος αντίπαλός του Αισχίνης που τον απεκάλεσε βάρβαρο : «Τα δε από μητρός Σκύθης, βάρβαρος, Ελληνίζων τη φωνή»  (Περί Παραπρεσβείας & 172)
              Ο Δημοσθένης αποβλέπει να βρίσει και βρίζει  τον  Φίλιππο με τον χαρακτηρισμό βάρβαρος = αγροίκος Και ο χαρακτηρισμός βάρβαρος 
 είναι βρισιά για κείνον που δεν είναι βάρβαρος όπως ο Φίλιππος. ΄Αν ήταν βάρβαρος δηλαδή αλλοεθνής δεν θα ήταν ύβρις και ο Δημοσθένης θα επινοούσε άλλον χαρακτηρισμό. Παράδειγμα τις μέρες που βρεθήκατε στη Θεσσαλονίκη οι οπαδοί της ομάδας ΗΡΑΚΛΗΣ, που υποβαθμίστηκε, διαδήλωναν επεισοδιακά στο κέντρο της πόλης και έβριζαν τους οπαδούς του ΠΑΟΚ ( το Κ σημαίνει Κωνσταντινουπολιτών) φωνάζοντας τους  «Τούρκους». Αν τον χαρακτηρισμό αυτόν τον απηύθυναν στους οπαδούς της ΓΑΛΑΤΑ ΣΕΡΑЇ  δεν θα ήταν βρισιά.  

Κύριε Καθηγητά,
 Στην Ελλάδα εκτιμούμε ιδιαίτερα το όνομά σας και γιατί συνυπογράψατε το Υπόμνημα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας μαζί με πολλούς άλλους επιφανείς συναδέλφους σας προς τον πρόεδρο Ομπάμα και για  την πολύ ρωμαλέα συγγραφή σας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ που πρόσφατα κυκλοφόρησε στη γλώσσα μας.

                                                         Με φιλικούς χαιρετισμούς
                                                           ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ
                                                                    Πρώην  Υπουργός
*Απάντηση του καθηγητή Richard Stoneman στον Στ. Παπαθεμελή:  ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin