Thursday, March 10, 2011

Για τον ανδριάντα του Μεγαλέξανδρου ..........

Γράφει ο Ιωάννης Παρίσης υποστράτηγος ε.α

Εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια κυκλοφορεί ηλεκτρονικά μια πρόσκληση για συμμετοχή σε δημοσκόπηση για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Μας καλούν να ψηφίσουμε αν πιστεύουμε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική (!!!) και μάλιστα επειγόντως γιατί… “ψηφίζουν σωρηδόν οι Σκοπιανοί”.

Δεν αντιλαμβάνομαι ωστόσο γιατί θα πρέπει να τρέχουμε πίσω από μία (αγγλόφωνη και αγνώστου προελεύσεως και συμφερόντων) ιστοσελίδα και να παίζουμε το παιχνίδι της. Περιήλθα την ιστοσελίδα και είδα περί τίνος πρόκειται.

Μας ρωτούν, μεταξύ των άλλων, αν πιστεύουμε ότι ο Αλέξανδρος (ως Σλάβος!) μιλούσε ελληνικά γιατί του άρεσε να μιλάει ξένες γλώσσες!!!  Στην ίδια ιστοσελίδα υπάρχει επίσης αναδημοσίευση άρθρου του ανταποκριτού της βρετανικής εφημερίδας Guardian στην Αθήνα, της 16/2/09, με τίτλο “Greeks argue over statue of Alexander” το οποίο μας εκθέτει διεθνώς – όχι ψευδώς φυσικά – για το ότι αρνούμαστε να τοποθετήσουμε τον ανδριάντα του Αλεξάνδρου στην Αθήνα. Είναι γνωστό ότι κάποιοι, χρόνια τώρα, αντιδρούν στην τοποθέτηση ανδριάντων του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου στην πρωτεύουσα της χώρας.

Στην κυριότητα του Δήμου Αθηναίων υπάρχει εδώ και μια εικοσαετία, άγαλμα του Αλεξάνδρου, έργο του γλύπτη και ακαδημαϊκού Γιάννη Παππά.

Στον ανδριάντα αυτόν παριστάνεται ο Αλέξανδρος σε νεαρή ηλικία, όταν ήταν ακόμη ο έφηβος πρίγκιπας που ζούσε στην αυλή της Πέλλας και αγωνιζόταν με τους φίλους του στο κυνήγι με άλογο.  Ο Γιάννης Παππάς πέθανε το 2005 σε ηλικία 92 ετών, αλλά ο ανδριάντας παραμένει στην αποθήκη.

Ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων υποσχόταν κάθε χρόνο ότι «ο ανδριάντας θα τοποθετηθεί στην πλατεία Κοτζιά». Κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Με τη σημερινή δημοτική αρχή είναι πιθανότερο να δούμε το άγαλμα του… άγνωστου λαθρομετανάστη, αλλά σίγουρα όχι του Αλεξάνδρου.

Μένει λοιπόν, πρώτα να αποφασίσουμε εμείς αν θέλουμε τον Αλέξανδρο Έλληνα (και τη Μακεδονία ελληνική) και ας μένουμε μακριά από τα παιχνίδια των Σκοπιανών.  Με την ευκαιρία θα ήθελα να ενημερώσω ότι στις 30 Μαΐου 2010, η Αττική απέκτησε επιτέλους ανδριάντα του Φιλίππου Β’, Βασιλέως της Μακεδονίας, θεμελιωτή του Κοινού των Ελλήνων.

Ο ανδριάντας κατασκευάστηκε και τοποθετήθηκε στου Παπάγου, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Μακεδόνων & Θρακών Παπάγου-Χολαργού και την οικονομική συνδρομή του αρχιτέκτονα Μπάμπη Στάικου, δημότη Παπάγου.

Ήδη κατασκευάζεται ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με την ανάληψη της συνολικής δαπάνης από τον ίδιο δωρητή, προκειμένου να τοποθετηθεί σε χώρο του ενοποιημένου Δήμου Παπάγου-Χολαργού.

Ελπίζουμε ότι με την πρωτοβουλία αυτή θα αποκατασταθεί κατά κάποιο τρόπο το κενό.

Ωστόσο, η απαίτηση να αποκτήσει η πρωτεύουσα της χώρας ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, παραμένει.   

 

–Ο Δρ. Ιωάννης Παρίσης, Υποστράτηγος ε.α., είναι Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Πρόεδρος του Συνδέσμου Μακεδόνων & Θρακών Παπάγου-Χολαργού πηγη

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin