Tuesday, August 8, 2017

Παρουσία Ακιντζί, Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι «πανηγύρισαν» τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας

Τηλλυρία κύπρος
Περίπου 1.000 Τουρκοκύπριοι και έποικοι εκ Τουρκίας πήγαν σήμερα στον θύλακα των Κοκκίνων, στην χερσόνησο της Τηλλυρίας, όπου πανηγύρισαν για τους βομβαρδισμούς της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, με βόμβες ναπάλμ, τον Αύγουστο του 1964.
Από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες στην περιοχή έχασαν την ζωή τους 55 Έλληνες (Ελληνοκύπριοι και από την Ελλάδα), μεταξύ των οποίων 28 πολίτες και τραυματίστηκαν 125 στρατιώτες και 56 πολίτες.

Στις 8 και 9 Αυγούστου του 1964 η Κύπρος είχε αντιμετωπίσει άμεσο κίνδυνο τουρκικής εισβολής. Ο βομβαρδισμός της Τηλλυρίας ήταν το αποκορύφωμα των πολεμικών επιχειρήσεων, που είχαν ξεσπάσει στην περιοχή μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και της τουρκοκυπριακής παραστρατιωτικής οργάνωσης ΤΜΤ. Οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι από τις αρχές του 1964 συγκεντρώθηκαν σε θυλάκους, βρίσκονταν υπό την απόλυτο έλεγχο της Τουρκίας και ειδικά του τουρκικού στρατού.
The video could not be loaded, either because the server or network failed or because the format is not supported.

Η Τηλλυρία είναι ορεινή χερσόνησος της Κύπρου στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού ανάμεσα στον Kόλπο Χρυσοχούς και τον Kόλπο του Μόρφου. Έχει μήκος 6 χιλιόμετρα και πλάτος 30, μοιράζεται ανάμεσα στις επαρχίες Πάφου και Λευκωσίας. Από το 1974 μέρος της βρίσκεται υπό κατοχή από τον Τουρκικό στρατό. Στην περιοχή της Τηλλυρίας βρίσκεται και το χωριό των Κοκκίνων η μόνη κατεχόμενη περιοχή, που είναι περίκλειστη από εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα Κόκκινα ήταν τουρκοκυπριακός θύλακας και οι Τουρκοκύπριοι τα χρησιμοποιούσαν για λαθραίες εισαγωγές όπλων και στρατιωτών στην Κύπρο από την Τουρκία.
 [zougla.gr]
8/8/17

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin