Wednesday, June 19, 2013

Η ευρωζώνη δεν αλλάζει τους όρους διάσωσης της Κύπρου ..... Το περιεχόμενο της Επιστολής Αναστασιάδη προς την Τρόικα και οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων αύριο ενώπιων ΥΠΟΙΚ της ΕΕ

Έκπληξη προκάλεσε σε ευρωπαίους αξιωματούχους η επιστολή του Προέδρου[sigmalive.gr] της δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, προς τους ηγέτες της ευρωζώνης, με την οποία ζήτησε πλήρη αναμόρφωση του σχεδίου διάσωσης της Κύπρου, προειδοποιώντας ότι η Λευκωσία ίσως να μην καταφέρει να εκπληρώσει όρους τους μνημονίου, επειδή, όπως επεσήμανε, αυτό έχει προκαλέσει ζημιά στην κυπριακή οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, περισσότερo απ’ ό,τι αναμενόταν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times το περιεχόμενο της επιστολής Αναστασιάδη θα συζητηθεί αύριο σε συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.



Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει επίσης στην επιστολή του ότι η αναδιάρθρωση των δύο κυπριακών τραπεζών υλοποιείται χωρίς προσεκτική προετοιμασία, με αποτέλεσμα να αφανίζονται τα κεφάλαια πολλών κυπριακών εταιρειών κι αυτό οδηγεί στην ανάγκη επιβολής πρωτοφανούς ελέγχου κεφαλαίων καθηλώνοντας την κυπριακή οικονομία.         
Ο Πρόεδρος εξηγεί στην επιστολή του ότι η κυπριακή οικονομία έχει υποστεί ισχυρό σοκ μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, αφού ο ιδιωτικός πλούτος έχει χαθεί και πολλές εταιρείες έχουν χάσει κεφάλαια, εξ’ αιτίας του κουρέματος στις δύο μεγάλες τράπεζες. Τονίζει επίσης ότι ο έλεγχος κεφαλαίων, παρεμποδίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα  και κλονίζει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. «Ως αποτέλεσμα η οικονομία έχει οδηγηθεί σε βαθιά ύφεση και μεγαλύτερη άνοδο της ανεργίας».

Η ευρωζώνη δεν αλλάζει τους όρους διάσωσης της Κύπρου

Η ευρωζώνη δεν έχει πρόθεση να αλλάξει τους όρους της διάσωσης της Κύπρου όπως ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε επιστολή που έστειλε στους ηγέτες της ευρωζώνης και στους δανειστές, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους της ευρωζώνης, χωρίς να τους κατονομάσει.

Τρίτος αξιωματούχος αναφέρει στο πρακτορείο ότι βραχυπρόθεσμα δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές, χωρίς να αποκλείει να γίνουν μεσοπρόθεσμα κάποιες, όπως και στην υπόθεση της Ελλάδας.

  • Οι πηγές υπαινίσσονται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης γνωρίζει ότι δεν είναι πιθανή κάποια τροποποίηση, αλλά ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας.

Ερωτηθείς αν μπορούν να αλλάξουν οι όροι της διάσωσης, ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε «όχι, όχι όσο μπορώ να δω».

Οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη σε συνάντηση που θα έχουν στο Λουξεμβούργο, την Πέμπτη.

Δεύτερος αξιωματούχος ανέφερε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αναθεωρήσουμε τους όρους της διάσωσης, αλλά θα το συζητήσουμε την Πέμπτη».

Τρίτος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι δεν θα είναι δυνατό να γίνει αλλαγή βραχυπρόθεσμα, αλλά ανέφερε ότι  μπορεί «δυνητικά» να υπάρξουν αναπροσαρμογές μεσοπρόθεσμα, όπως έγινε και με την περίπτωση της Ελλάδας.

  • Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί επίσης από τους ηγέτες της ευρωζώνης που συναντούνται στις 27 και 28 Ιουνίου.
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/politics/51311#sthash.ly1p26AW.dpuf
19/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

4 comments :

  1. Cyprus to Compensate Russian Depositors With Bank of Cyprus Equity....

    MOSCOW, June 19 (RIA Novosti)
    – Cyprus plans to give shares of the island nation’s largest bank, Bank of Cyprus, to Russian depositors as compensation for recent deposit “haircuts” imposed under a €10 billion ($13 billion) bailout agreement to pull the economy out of financial crisis, Cyprus’ president said Wednesday.

    Cyprus recently agreed to overhaul its banking sector and introduce “haircuts,” or trimmings of acccount value, for bondholders and depositors with accounts of more than €100,000 in the country’s two biggest banks, in return for the much-needed bailout from the European Union, the European Central Bank and the International Monetary Fund.

    Before the trimmings, Russians had about $19 billion in deposits in Cyprus mainly through companies they established there. By the end of last year, Russian banks had about $12 billion placed with Cypriot banks and had loaned about $40 billion to Cypriot firms, according to estimates by the international rating agency Moody’s.

    “The deposits of Russian citizens who suffered will be compensated with Bank of Cyprus shares. In fact, Russian citizens will get a fairly large share of the bank’s capital and, correspondingly, get some control of the Bank of Cyprus,” Cypriot President Nicos Anastasiades said in an interview with Russian business television channel RBC TV......http://en.rian.ru/business/20130619/181753057/Cyprus-to-Compensate-Russian-Depositors-With-Bank-of-Cyprus-Equity.html
    19/6/13

    ReplyDelete
  2. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Εκτός πραγματικότητας οι αναφορές ξένων ΜΜΕ ότι η Κύπρος θέλει επαναδιαπραγμάτευση μνημονίου.....

    Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα μεταδίδονται από ξένα ΜΜΕ ότι η Κύπρος θέλει επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

    Σε παρατήρηση, κατά την προσέλευση του στην 52η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), ότι είναι αρνητικά τα μηνύματα που έρχονται από ξένα ΜΜΕ σε σχέση με το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε στους επικεφαλής της Τρόικας και ότι η επιστολή θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρία του Eurogroup, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είναι φυσικό να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα οι ίδιοι μεταδίδουν, ότι θέλουμε επαναδιαπραγμάτευση, και συνεπώς”, όπως είπε, “είναι φυσικό να ήταν αρνητικά”.

    “Τα σενάρια είναι δικά τους, οι απαντήσεις δικές τους”, σημείωσε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι τα θέματα που θα συζητηθούν είναι “εντελώς διαφορετικά με βάση το περιεχόμενο της επιστολής: Ενίσχυση των προσπαθειών για ανάκαμψη με βάση το Μνημόνιο».
    http://www.onlycy.com/347597-πρόεδρος-αναστασιάδης-εκτός-πραγματ
    19/6/13

    ReplyDelete
  3. Cyprus deal stands - eurozone officials....

    After receiving a letter from Cypriot President Nicos Anastasiades asking to reconsider the bail-in, three senior eurozone officials confirmed they do not intend to change their course.

    On Tuesday Anastasidades wrote to EU officials asking if the terms of the bailout could be changed:

    "It is my humble submission that the bail-in was implemented without careful preparation," the Cypriot president wrote, in reference to the Troika’s decision to close the country’s second largest bank, Laiki, and to fundamentally restructure the Bank of Cyprus through deposit taxes.

    In return for closing and restructuring their banks, Cyprus secured a 10 billion euro bailout in emergency loans in April. Reuters reported Anastasiades didn’t flat out request more money, but hinted Cypriot survival was dependent on an altered package.

    "The heavy burden placed on Cyprus by the restructuring of Greek debt was not taken into consideration when it was Cyprus's turn to seek help."

    "There's no chance we'll revise the terms of the bailout, but we'll discuss it on Thursday,” an anonymous EU official told Reuters.

    A second official said there could ‘potentiallly’ be adjustments made, but not until the EU has enough data to track the progress of the first monetary tranches

    European Union officials meet in Luxembourg on Thursday and Friday for a European Parliament committee meeting, with a scheduled Economic and Financial Affairs meeting slated for Friday. Eurozone leaders will gather on June 27-28 in Brussels........http://rt.com/business/cyprus-deal-eurozone-officials-944/
    19/6/13

    ReplyDelete
  4. Η επιστολή Αναστασιάδη δεν είχε ως στόχο την ανατροπή του Μνημονίου, σημειώνει στους FT o Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.......

    H επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους ηγέτες της ΕΕ, σε καμία περίπτωση δεν είχε ως στόχο την ανατροπή του Μνημονίου Συναντίληψης, αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης σε επιστολή του προς την εφημερίδα Financial Times αναφορικά με χθεσινό άρθρο με τίτλο «Cyprus President calls for bailout overhaul to save economy”.

    “Δεν είναι αληθές να δηλώνεται, όπως αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο, ότι για την αποτυχία να προετοιμαστούμε επαρκώς για το Μνημόνιο φταίει εν μέρει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, η οποία καταψήφισε το αρχικό σχέδιο πριν δεχθεί μια παρόμοια συμφωνία εννέα μέρες αργότερα”, σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Στυλιανίδης. Κατ’ ακρίβειαν, συνεχίζει, η κυβέρνηση δεν καταψήφισε το αρχικό σχέδιο. “Κατέθεσε, όπως ήταν και η υποχρέωση της, τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους Ευρωπαίους εταίρους της στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου και είναι η Βουλή που την καταψήφισε, στην πρώτη περίπτωση”, συμπληρώνει.

    “Όπως έχει ευμενώς παρατηρηθεί από τα όργανα της ΕΕ, η Κύπρος, στην πραγματικότητα εφάρμοσε τους περισσότερους όρους του Μνημονίου πριν ακόμη υπογραφεί και επικυρωθεί η συμφωνία”.

    Ξεκαθαρίζει δε ότι η κυβέρνηση είναι πλήρως δεσμευμένη να εφαρμόσει όλες τις πρόνοιες του Μνημονίου, με σκοπό να επιτευχθούν οι στόχοι του.

    Ο σκοπός της παρέμβασης του Προέδρου, συνεχίζει ο κ. Στυλιανίδης, ήταν να θέσει υπόψη των Ευρωπαίων εταίρων σημαντικά θέματα τα οποία εμποδίζουν την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου, και η έναρξη ενός διαλόγου με στόχο την εξεύρεση του καλύτερου τρόπου προς τα εμπρός.

    “Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι πλήρως δεσμευμένη στην εφαρμογή των όρων του Μνημονίου και ήδη διανύει αυτό τον δρόμο, επειδή είναι πεπεισμένη ότι η πλήρης και διαφανής εφαρμογή της συμφωνίας είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές προκλήσεις. Δεν υπάρχει καμία προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου”, καταλήγει η επιστολή του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.
    http://www.onlycy.com/347628
    19/6/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin